Dodir je prvi osećaj koji se razvija u ljudskom biću, verovatno je i poslednji koji nestaje. Od momenta kada vas majka kao bebu privije na grudi, do trenutka kada se sin i otac koji umire drže za ruke, dodir je najintimniji i najsnažniji oblik komunikacije.

Životna potreba

Dodir je primarna potreba, neophodna za opstanak čoveka koliko i hrana, voda, sklonište. Slikajući Boga kako pruža ruku prema Adamu, u Sikstinskoj kapeli, Mikelanđelo je izabrao, baš, dodir da prikaže dar života. Milovanje, priljubljivanje, u svakodnevnom životu, pomaže nam da spoznamo i doživemo sebe na bolji način, što mnoge studije i potvrđuju u svojim analizama. Dodir nas leči!

Držanje za ruku i bol

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, u svojoj studiji, koju se nedavno sproveli, tvrde da držanje voljene osobe za ruku umanjuje bol. Oni su proveli istraživanje na 25 volontera koji su u poslednjih šest meseci bili u srećnoj vezi i utvrdili da je držanje za ruku partnera, pa čak i samo gledanje partnera na slici, umanjilo njihovu reakciju na fizičku bol. Blagotvorni efekat je izostao u slučaju kad su ispitanici držali za ruku neku nepoznatu osobu ili stiskali lopticu protiv stresa. Zato, sledeći put kad vas zaboli glava, umesto leka, uhvatite partnera za ruku. A ako niste u situaciji da uvek budete uz voljenu osobu, imajte uz sebe njegovu sliku, i to pomaže, poručuju naučnici.

Duboko ispod kože

Da li ste često bili u situaciji da za nekoga, koga ste prvi put sreli u životu, kažete da vas je ,,dirnuo u srce“? To znači da je dopro do suštine vašeg bića. Fizički dodir dopire, takođe, dublje od kože. U našoj koži postoji pet miliona receptora za dodir, a tri hiljade samo na vrhu jednog prsta, koji šalje impulse preko kičmene moždine u mozak.

Jača imunitet

Jednostavan dodir — ruka na ramenu, ili oko struka može sniziti broj otkucaja srca i krvni pritisak. Dodir takođe stimuliše na produkciju endomorfina, prirodnog analgetika, a ako je jači i dugotrajniji, poboljšava kruženje limfe i cirkulaciju krvi. Time podstiče odbrambeni sistem i snižava nivo hormona stresa: kortizola i norepinefrina te tako deluje umirujuće i pozitivno na brojna stanja u organizmu.