Univerzitetski profesor Robert Vajsman tvorac je „kao da“ principa, po kome, ako glumimo određene osobine možemo te osobine i dobiti.

Pretpostavka je da nas određene emocije vode do određenog ponašanja. Najnoviji rezultati istraživanja britanskog psihologa Roberta Vajsmana, pokazali su da to važi i u obrnutom smeru. Određeno ponašanje može izazvati i određena osećanja!

„Kao da“ zaljubljeni

U cilju dokazivanja ove tvrdnje, poznati psiholog organizovao je, sa oko stotinu volontera, posebno veče sastanaka gde je od ljudi tražio da se ponašaju kao da su već zaljubljeni. Posle završenog istraživanja, čak je 45 posto parova izrazilo želju da se ponovo vidi sa istom osobom sa kojom su bili u paru.
Ovaj univerzitetski profesor tvorac je „kao da“ principa, po kome, ono što stvarno možemo promeniti u svom životu jeste način kako nešto radimo, a ne kako mislimo. Po njemu, ako glumimo određene osobine možemo te osobine i dobiti, a kao potvrdu svega daje 10 brzih, delotvornih vežbi koje koriste „kao da“ princip. Sledite preporuke!

10 brzih vežbi

1. Sreća — smejte se. Smejte se i to širokim osmehom, široko podignutih obrva, punih 20 sekundi.

2. Doslednost — sedite uspravno i prekrstite ruke. Osobe koje prilikom rešavanja teških problema sede uspravno, prekrštenih ruku, mogu izdržati duplo više, kažu istraživanja.

3. Pregovaranje — koristite udobne stolice. Osobe koje sede na tvrdom nameštaju povezuju se sa tvrdim ponašanjem, manje su fleksibilne i spremne na popuštanje.

4. Samopoštovanje — zauzmite položaj moći. Ako sedite, nagnite se unazad, usmerite pogled ka gore, prekrstite ruke iza glave. Ako stojite, neka to bude čvrsto, sa oba stopala na podu, ramena podignite unazad a grudi isturite napred.

5. Odlaganje obaveza — počnite! Ponašajte se kao da ste zainteresovani za ono što treba da uradite i posle nekoliko minuta rada onoga što odlažete, osetićete jaku želju da završite taj posao.

6. Snaga volje — zgrčite se. Grčenjem mišića povećavate svoju snagu volje — stisnite pesnicu, zategnite bicepse, skupite palac i kažiprst.

7. Ubeđivanje — klimajte glavom. Činite to ako želite da se neko sa vama složi i u toku razgovora, dogodiće se da će osoba sa druge strane oponašati vaše pokrete, a onda će obratiti pažnju i na vašu priču.

8. Osećaj krivice — operite svoje grehe. Ako se osećate krivim zbog nečeg pokušajte sa pranjem ruku ili tuširanjem, istraživanja pokazuju dobre rezultate sa ovakvim načinom.

9. Držanje dijete — koristite nedominantnu ruku. Tada se ponašate kao da radite nešto čudno, obraćate više pažnje na svoje postupke, ne jedete više bez razmišljanja i počinjete da jedete manje.

10. Ljubav — otvorite se. Intimni razgovori između partnera povećavaju privlačnost među njima.