Koliko puta u životu ste izgovorili (makar u sebi) rečenicu: „Sve što želim jeste da budem prihvaćen“ ili „Zašto me ne prihvatiš takvu kakva jesam?“

Deluje da je zahtev jednostavan i potpuno običan i da je to nešto najmanje što možemo tražiti od nekoga. Međutim, suštinsko je pitanje, da li mi prihvatamo sebe takve kakvi jesmo?

Pouka učitelja

Jedan rabin pitao je svog učenika šta ga muči, a on je odgovorio:
„Moje siromaštvo. Živim u takvoj oskudici i ne uspevam da učim i molim se.“
„U ovom trenutku i konkretnoj situaciji, najbolji način za molitvu i učenje je da prihvatiš život baš takav kakav je“ — uzvratio je rabin.

Prihvatiti sebe

Prihvatanje jeste univerzalni lek, ali, trebamo ga prvo priuštiti sebi, a zatim ga tražiti od drugih.To je naša celoživotna priča, bili mi svesni ili ne sebe. Život od nas stalno traži prilagođavanje novim životnim situacijama i prihvatanje sebe, drugih i života u raznim situacijama. Kao prvo, prihvatanje sebe podrazumeva da prihvatite i upoznate suštinu svog bića, kao i da prestanete da ignorišete svoju individualnost.

Koraci ka…

  • Prvi korak u prihvatanju svoje individue jeste korišćenje svoga imena u svakodnevnoj komunikaciji. Ime je rezonator vaše energije i zato ne koristite nadimke.
  • Drugi korak jeste prihvatanje vašeg fizičkog izgleda kao manifestaciju vašeg duha, jer to je preduslov da vas i drugi prihvate.
  • Treći korak je biti svestan posebnih znanja i veština koje određuju vaš životni put… one koje vas „vuku” u određenom pravcu, ka određenoj profesiji, a to je, upravo, put ispoljavanja vaše suštine.

Lakoća življenja

Onog trenutka kada prihvatite pravac koji je izabrala vaša individualnost, vaš život postaje lak. Dešavaju se pozitivne stvari, jer ste prihvatili sebe ko ste zaista i ostvarujete se na pravom putu. To nikako ne znači da ne treba da se menjate. Naprotiv, tek sa prihvatanjem vam se i pruža mogućnost da se promenite, ali bez emocionalnog naboja.
Recimo, ako ste gojazni, još uvek možete da smršate ili ako ste siromašni, možete poboljšati materijalnu situaciju. Kada prihvatite sebe, videćete da biti gojazan znači samo da imate kilogram višak i ništa više. Tada ćete moći lako i da oslabite jer niste pokrenuti strahom da vas niko ne voli.

Ogledalo (ne)ljubavi

Ljubav prema sebi daje vam ono što zaslužujete. Jednostavno, kada volite — vi dajete i vaše nesvesno vam dozvoljava da primate. A kada ne volite — vi uskraćujete jer mislite da ništa i ne zaslužujete.

Osvrnite se i pogledajte svet oko sebe — on je odraz onoga što se dešava u vama, ogledalo vaše (ne) ljubavi prema sebi samima.

Zapamtite, ne postoji niko ko mora da vas voli više od vas samih!