Ukoliko prodrmate mlad kokos, otkrićete značajnu količinu tečnosti koja se nalazi unutra. U pitanju je kokosovo voda, neverovatno hranljiva i hidratantna supstanca.

Kokosova voda je osvežavajuć, sladak napitak, koji se dobija od nezrelog, neoštećenog kokosa. Ako je kokos mlađi od pet meseci, voda može biti gorka, a ukoliko je stariji od sedam meseci, većina vode će se učvrstiti u belu jestivu masu, kokosovo meso. Međutim ukoliko pogodite pravi period između pet i sedam meseci, kokosova voda može biti prava poslastica.

Pored uživanja u blagodetima kokosove vode kao ukusnog, tropskog ukusa, da li ste znali da je u pitanju i odličan napitak za hidrataciju pre i posle treninga?

Nakon treninga, mnogi ljudi se okreću sportskim napicima radi potkrepljivanja elektrolitima, natrijumom i kalijumom. Međutim, ova pića sadrže znatnu količinu rafinisanog šećera, a često sadrže i veštačke arome i boje. Nije baš najbolja odluka za zdravlje vašeg tela.

Dakle, kako se kokosova voda da uporediti protiv sportskih napitaka, i sa običnom vodom za rehidrataciju nakon vežbanja? Istraživanja su pokazala veoma povoljne rezultate.
U studiji objavljenoj u časopisu fiziološke antropologije i primenjene ljudske nauke, istraživači su testirali hidratacione efekte kokosove vode, sportskih napitaka i obične vode kod osam zdravih muškaraca nakon vežbanja. Nakon rezultata, autori studije su napisali:

„Kokosova voda je bila znatno slađa, bez izazivanja mučnine i bolova u stomaku, a i lakše se konzumirala u većim količinama u odnosu na ugljeno hidratna-elektrolitna pića i običnu vodu. U zaključku, konzumiranje sveže kokosove vode, prirodni osvežavajući napitak, može se koristi za rehidrataciju celog tela nakon vežbanja.”

Zdravstvene koristi kokosove vode

Kokosova voda je bogata elektrolitima, kao i aminokiselinama. Ona takođe sadrži prirodne šećere (koji su potrebni nakon vežbanja), B-vitamin uključujući niacin, piridoksin, riboflavin i tiamin, kao i obilje raznih minerala (kalcijum, gvožđe, magnezijum, mangan, zajedno sa velikom količinom kalijuma).

Nakon treninga, dodatak, kako natrijuma, tako i kalijuma je od suštinskog značaja. Kokosova voda je odlična za tu svrhu. Ovaj prirodni eliksir sadrži biološki aktivne enzime, uključujući katalaze, peroksidaze i diastaze, koji mogu poboljšati metabolizam.

Uveličajte hidratante moći kokosove vode

Iako je veoma bogata kalijumom, sadržaj natrijuma kokosove vode je prilično nizak. Ako imate dug i naporan trening, moraćete da uzimate i dodatke natrijuma, takođe. Istraživanje je pokazalo da dodavanje malo natrijuma u kokosovu vodu može da poveća efikasnost u ovim okolnostima.

Jednako efikasno, i potpuno prirodno!

Dok natrijum zaista pojačava hidrataciono dejstvo kokosove vode, ne želite da dodate običnu kuhinjsku so koja je rafinisana, obrađena i koja može da sadrži aditive. Radije dodajte kašičicu nerafinisane himalajske soli, ili sodu bikarbonu bez aluminijuma.
Kada je reč o hidrataciji, pogotovo nakon vežbanja, ne postoji ništa bolje od kokosove vode. Da li ste probali? Šta mislite o ovom tropskom blagu?