Smeštena u podnožju Himalaja, između Kine i Indije, dve najmnogoljudnije države na svetu, nalazi se nevelika kraljevina Butan. Geografski nedostupna i ekonomski nerazvijena, ova zemlja mitskog gromovitog zmaja, nacionalnog simbola, je karakteristična po tome što jedina na svetu ima ministarstvo sreće. Pravo na sreću je upisano u njihov Ustav i smatra se glavnim prioritetom nacionalne politike.

Ekološki osvešćeni

Uprkos tome što je teritorijalno mala i što se ne može pohvaliti zavidnim finansijskim statusom, kraljevina Butan je socijalno, kulturno, društveno i ekološki osvešćena zemlja. Po mnogo čemu su na višem stepenu razvoja od država koje, na svetskoj mapi, figuriraju kao bogate i moćne.

Sreća stanovnika im je važnija od punjenja državnog budžeta. Sve se čini za sreću i dobrobit ljudi, među kojima ne postoje velike socijalne razlike. Obrazovanje je besplatno, baš kao i lečenje. Struja je besplatna za seoska poljoprivredna gazdinstva, čiji se vlasnici time odvraćaju od sečenja drveća.

Šume pokrivaju 72% ukupne površine. Ustavom je propisano da ni u jednom trenutku taj procenat ne sme da padne ispod 60. U prilog tome se neprekidno sade nova stabla, čime pokazuju da im je stalo do budućnosti čitave planete. Država subvencioniše kupovinu automobila na električni pogon. Zakonom je u Butanu zabranjen lov na divlje životinje, zahvaljujući čemu one slobodno lutaju po svojim prirodnim rezervatima.

U Butanu ne postoje političke partije, ali je zato veoma izražen nacionalni identitet. Vlasti insistiraju na očuvanju suvereniteta, tradicije, religije i kulture. To smatraju važnijim od uvećanja državnih prihoda. Stanovnici su veoma ljubazni i druželjubivi, uprkos tome što im život nije lak. Ples je svakodnevno prisutan u njihovim životima, jer isti koriste za izražavanje različitih osećanja, pa i onih koja ne mogu da se svrstaju u pozitivne.

Na krovu sveta

Butan je domovina mnogih mitova i legendi. Njegova teritorija je prepuna raznovrsnih pejzaža. Odlikuju ga tropske džungle, rečne doline, šume, planinski venci. Oni viši su večno pokriveni snogom i ledom, dok niže krase borove i hrastove šume. Tu su i terase na kojima se gaji pirinač. Pored te osnovne životne namirnice, u Butanu je razvijen uzgoj goveda i jakova, šumarstvo, proizvodnja celuloze i papira.

Klima je vlažna, sa monsumima i kišama. Turiste najviše privlače budistički manastiri, izgrađenina na vrhovima strmih stena, manastiri koji odišu mističnošću, i u kojima se neguje nacionalna autentičnost.