Robert de Niro je poznat kao čovek koji ne priča o svojoj privatnosti.

Ali dvostruki dobitnik oskara konačno se otvorio po pitanju svoje porodice – dok je branio odluku o prikazivanju kontroverznog dokumentarnog filma protiv vakcinacije na Trajbeka filmskom festivalu.

“Grejs i ja imamo dete sa autizmom i verujemo da je od ključne važnosti da se svi problemi vezani za uzroke autizma otvoreno razmatraju. Za 15. godina postojanja Festivala nikada nisam tražio da neki film bude prikazan niti sam se mešao u program. Međutim, ovo je za mene i moju porodicu veoma lično i želim da bude diskusija o ovoj temi i zbog toga prikazujemo „Vaxxed”. Lično ne podržavam film niti sam protiv vakcinacije, ja samo obezbeđujem mogućnost za razgovor povodom ove teme”, istakao je Rober de Niro.

Od zataškavanja do festivala

Robert De Niro, jedan od osnivača Trajbeka Filmskog Festivala, insistirao je na dodavanje filma Vaxxed. De Niro je ranije istakao da ima dete sa „posebnim potrebama” što je jedan od razloga zbog kojih je odlučio da glumi u David O. Russell filmu „Silver Linings Playbook”.

„Ako ste otac, sigurno ćete shvatiti kako je proći kroz brigu o svojoj deci, naročito ako imaju probleme kao što je to imao Bradlijev lik,” objasnio je on.
„Ponekad to može biti porazno. Noćna mora i veoma uznemirujuće. Ne postoji ništa što možete učiniti, a morate se suočiti sa tim.”

Robert De Niro ima šestoro dece niz dva braka i jedne višegodišnje veze. Sa suprugom Hajtauer pored sina Eliota ima i ćerku Helenu Grejs.

Rad Direktora Vaxxeda, Endrju-a Vejkfild-a je u potpunosti diskreditovan od strane naučne zajednice i krivi se za pad broja vakcinisane dece.

Strahovi o povezanosti vakcine i autizma počeli su da se šire nakon objavljivanja Vejkfildovog članka 1998. godine u kojem ističe kako MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene.

Kasnije je utvrđeno da je izjava lažna a časopis Lanset se u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.
Ali zabrinutost zbog bezbednosti vakcine, naročito u eri Interneta , pokazala se neuništivom.

Poznate ličnosti kao što su Dzeni Mek Karti, Ališa Silverstoun i Toni Brekston – prihvatile su ideju i odbile da se njihova deca vakcinišu.