Da li ste znali da one male vrećice „silica“ koje često pronađete u kutijama od cipela uopšte nisu toksične. Obično ih odmah bacimo međutim one se mogu upotrebiti na više načina.

Ispunjene su su supstancom koja se zove silikon dioksid, koju svakako ne treba da jedete, ali može biti korisna po kući. To je ne toksičan inertan isušivač koji može izvući vlagu iz bilo čega. U nastavku imamo kratku listu ideja kako da vam postanu korisne unutar doma.

Nosite ih u torbi za teretanu

Ove male vrećice imaju za glavnu ulogu da apsorbuju višak vlage i zaštite vašu obuću. U normalnim uslovima bakterije se množe odlično u mokrim i vlažnim okruženjima, tako da ove male vrećice mogu pomoći da eliminišete neprijatne mirise iz torbe nakon treninga.

Stavite ih izmedu peškira

Tako je, možete sprečiti da vam se peškiri ubuđave ili dobiju neprijatan miris tako što ćete nekoliko vrećica staviti u ormarić. Budimo iskreni, kada završite tuširanje vaš peškir nije prljav samo je jako vlažan. Ovi mališani će držati vaše peškire suvim i sprečiti razmnošavanje ustajalih mirisa na peškirima.

Nek vam žileti duže traju

Kupili ste nov brijač i posle par korišćenja i vraćanja u držač pokvarenjak nekako ostaje mokar i počinje da rđa i tupi se. Silica vrećice možete postaviti unutar držača i tako produžiti životni vek oštricama.

Spasite utopljen telefon

Svi smo ovo doživeli zar ne? Slučajno vam je upao telefon u vodu. Tada morate da rasklopite telefon. postavite na pirinač i ostavite tako da se osuši. Umesto toga možete položiti telefon u teglu u koju ste izručili sadržaj silica vrećica, telefon će se brže i efikasnije osušiti. Nema potrebe da traćite pirinač na sušenje telefona.

Nema više zamagljenih stakala u kolima

Sigurno imate zamagljene prozore za vreme vlažne i hladne sezone. Zar to nije iritirajuće? Umesto da sedite i pustite da grejač ili klima uradi svoj posao, što ukoliko vozite stariji automobil može potrajati zauvek, jednostavno stavite silica gel kesice ispod šofer stakla i posmatrajte magiju. Primetićete da ujutru kad trebate poći na posao vaša stakla neće biti ni najmanje zamagljena. Uštedećete desetak minuta svako jutro na izduvavanje prozora.

Sacuvajte stare fotografije

Ljudi vole da sačuvaju stare fotografije, ali borba sa vremenom je uvek problem. Slike su odličan fizički pokazatelj na vreme koje je prošlo, a drago je našim srcima. Par vrećica silica unutar vaše kutije sa fotografijama upiće svu suvišnu vlagu i spasiti fotografije od propadanja.

Sačuvajte šminku

Da li vam je dojadilo da se vaša puderasta šminka pretvori u gromuljice i jednostavno sve uništi? Stavite čarobne vrećice u neseser sa kozmetikom ili kutiju od šminke i sprečiće te da se ovo dešava.

Ovih 7 saveta će vam barem malo olakšati život. Dakle sledeći put kad kupite nešto i pronađete silica gel vrećice umesto da ih bacite sačuvajte ih jer mogu biti veoma korisne.