Jezive, odvratne, ljigave… Postoji nekoliko načina da se opišu bube, ali malo ko od nas bi koristilo termin „ukusan“ kada govorimo o mravima, bubama i slično. Nova studija sa Oksford Univerziteta, može nas navesti da preispitamo svoj stav o insektima: zapravo, oni mogu imati više hranljivih materija od samog mesa koje svakodnevno konzumiramo.

Sedam zemalja koje na svom meniju imaju razne specijaliete sa bubama

Profesor Menfrid Kruger sa državnog univerziteta u Pensilvaniji, rekao je za Nacionalnu Geografiju da je zapravo kultura samog naroda ta koja utiče na naše navike u ishrani. Insekti se često vide kao uzrok uništenih useva, a mi se stalno borimo sa kućnim invazijama ovih stvorenja. Ali ne dele svi naš stav o bubama. Mnoge kulture se oslanjaju na insekte kao na svoj primarni izvor proteina.

Predstavljamo vam sedam zemalja koje nalaze insekte veoma ukusnim:

Tajland: Pržene bube se često služe po kafićima umesto kikirikija, a meštani kupuju unapred pripremljene insekte za jelo od uličnih prodavaca. Među favoritima su prženi cvrčci, skakavci, bambus crvi i vodene bube.

Gana: Mnogi ljudi jedu insekte kako bi opstali u Gani, a za termite se kaže da su ukusna užina u ovoj zemlji.

Meksiko: Pržene gusenice, mravlja jaja, čokoladom preliveni skakavci i kandirani crvi su neki od favorita koji se služe u Meksiku.

Kina: Verovali ili ne, neke kineske večere uključuju žive škorpije prelivene jakim Baijiu likerom. Ostali delikatesi obuhvataju pečene pčelinje larve, kuvane bube u sirćetu, i supu od mrava.

Brazil: Mravlje kraljice su favoriti u Brazilu, gde se služe pržene ili potopljene u čokoladi. Grad Silveira, na severoistoku Brazila, održava godišnji festival proslave dolaska mrava.

Australija: Populacija koja se oslanja na insekte po pitanju proteina već godinama. Mravi potopljeni u medu i larve moljaca koje uništavaju drvo su među njihovim favoritima.

Japan: Nije neobično videti kuvane larve osa, vodene larve insekata ili pržene skakavce na meniju u ruralnim delovima Japana.

Kuvari u drugim zemljama počinju polako da prihvataju korišćenje insekata u svojim kuhinjama. Ono što sada znamo je da insekti imaju visoku hranljivu vrednost po pitanju proteina. U stvari, oni su toliko hranljivi da neki zagovornici preporučuju da bi insekte trebalo konzumirati pre nego junetinu, piletinu i druga konvencionalna mesa.

Da li bube zaista pružaju veću hranljivu vrednost?

Tim sa Oksford Univerziteta i Rikkio Univerziteta u Tokiju nedavno je odlučio da istraži vrednost insekata kao „potencijalno ekološki održivih i hranljivih alternativa tradicionalnim izvorima proteina.“ Tim je krenuo da testira da li su insekti nutritivno bolji za nas od mesa.

Analizom 183 različitih izvora javnih podataka u vezi sa hranljivom vrednosti goveđeg, svinjskog mesa i piletine nasuprot šest komercijalno dostupnih insekata, tim istraživača je izmerio 12 različitih hranljivih sastojaka insekata.

Tim je pronašao visok stepen različitosti između grupa insekata, ali prema jednoj skali — Ofkom modela koji koriste naučnici u Velikoj Britaniji — nema insekata koji mogu pruziti bolju hranljivu vrednost od proizvoda od mesa. Međutim, ocena nutritivne vrednosti na skali koja se koristi u istočnoj Africi, ukazuje da zrikavci, palmin surlaš larve i brašnar daju znatno bolji rezultat od govedine i piletine. Statistički gledano, nema insekata koji bi pruzili manje proteina od mesa. Tim je zaključio da se insekti mogu koristiti u borbi protiv neuhranjenosti u određenim delovima sveta, ali mogu potencijalno pogoršati javno zdravstveni problem ishrane u vezi prekomernog unosa hrane.

Šta vi mislite? Hoćete li uvrstiti insekte u vašu ishranu? Jeste li nekada probali ovakav egzotični obrok? Jezivi insekti mogu biti odlično izvorište proteina za ljude koji mogu da private ovu ideju.