U intervjuu za Dejli Mejl, poznati glumac Džoni Dep je potvrdio da namerava da kupi „Ranjeno Koleno“, istorijsku lokaciju i pokloni je Indijancima. Rekao je da je spreman da potroši milione da bi vratio zemlju onima koji su trebali da je naslede i da ispravi ono što se desilo u prošlosti, 1890. godine.

„Ovo je sveta zemlja i mnoge nepravde i zločini protiv Sijuksa su se dogodili ovde“, rekao je Dep. „1970. je došlo do sukoba federalaca i ljudi koji su trebali da poseduju ovu zemlju. Ova istorijska lokacija je veoma važna za kulturu Sijuksa i sve što želim je da je kupim i vratim im je. Zašto vlada ne uradi to?“

Možda je Depa inspirisala uloga Tonta u filmu Usamljeni rendžer da uradi ovo; koja god da je inspiracija, ovakav tip akcije će mnogima značiti.

Dep je proveo mnogo vremena, istraživajući različita plemena i dobio je odobravanje mnogih Indijanaca pre snimanja filma Usamljeni rendžer. On gaji duboko poštovanje za kulturu severnoameričkih Indijanaca, i želeo je da svi oni koji rade u produkciji rade na pravi „indijanski“ način, kada prikazuju različita plemena.

„Ideja je bila da im se zahvalimo i da se postaramo da je sve urađeno kako treba“, rekao je u intervjuu.

Prema nekim informacijama, Dep namerava da nastavi sa planom. Cena Ranjenog Kolena je 3.9 miliona dolara, što je samo delić onoga što Dep zaradi od jednog filma. Dakle, nema mnogo prepreka tome da ne održi svoje obećanje.

„Dajem sve od sebe da to ostvarim. To je zemlja na koju su oterani a zatim masakrirani. To me zaista rastužuje.“, izjavio je.

Oblast u blizini Ranjenog Kolena u rezervatu Lakota Borov Greben (Južna Dakota), je mesto na kom se odigrala poslednja velika bitka u američkim indijanskim ratovima. Borba je počela kada je navodno stariji poglavica odbio da preda oružje. Vojska je napala i najmanje 150 članova plemena Lakota — uključujući muškarce, žene i decu — je bilo ubijeno.

Odavanje časti kulturi Indijanaca kupovinom ove istorijske lokacije je velik korak ka ispravljanju nepravdi od pre stotinak godina. Ovaj događaj je izazvao bes kod istoričara pošto je bar 20 vojnika dobilo Medalju časti zbog svoje uloge u masakru. Sada, konačno, javnost je više upoznata sa istorijom i može da uradi ono što je ispravno i učini korak napred.