Australijski aboridžin Gali Yalkarriwuy Gurriwiwi prešao je dalek put od severno istočnog ostvra blizu Arnhema do Viktorije kako bi izveo specijalan ples sa svojom unukom.

Gali Yalkarriwuy Gurriwiw priča loše engleski, negov jezik je tradicionalan jezik Galpu klana.

Izgovorio je „ponosan” i postavio dlan na srce.
Njegova supruga Džejn Garutju je prevela ostatak.

„Ovo je bio njegv san, da igra sa svojom unukom ovde”, rekla nam je.

Doleteo je sa udaljenog Galwin’ku-a sa Elcho ostrva u severno-istočnog Arrhem Land-a.

To je oko 3000km udaljeno od Worawa Aboriginal koledža u Healsvillu, severno istočno od Melbourna, gde je njegova unuka Sasha pohađala poslednje dve i po godine.

Ovo je njena mala matura.

„Ponosan sam na svoje unuke, Sashu i Aliciu, ponosan sam jer je ovaj koledž njima pružio dobro obrazovanje i zbrinuo ih”, rekao je Gali.

Gali je vođa Yolngu Mala, poznat kao Morning Star (Jutarnja zvezda) plesač.

Uprkos tome što se nije osećao najbolje jura uoči ceremonije, deka koji ne zna koliko tačno ima godina, insistirao je na specijalnom performansu koji uključuje njegove dve unuke.

Tradicionalni ples Lungurma, koji u prevodu znači severni vetar, uključuje pernati ceremonijalni štap Banumbir (stub jutarnje zvezde).

„Kada posetioci dođu na Elcho moj deda pleše, i svi unuci plešu sa njim.” rekla nam je Sasha.

„Uvek volim da plešem sa svojim dedom. Ovo je baš bilo posebno.”

Sasha ima čvrstu vezu sa svojom kulturom koja je očvrsnula za vreme njenog školovanja.

„Volim da lovim, da tražim ostrige, ribu, da tražim crve drveta mangrova, da plešem tradicionalan ples koji zovemo bungul, to je ono što mi nedostaje, i pričanje priča oko logorske vatre.”

„Govorim tri jezika. Kada pohađate školu kao što je ova naučite dosta o različitim kulturama i jezicima.”

Njeno odsustvo teško pada njenoj porodici kod kuće.

Ali Džejn kaže da je njena porodica odlučila da posalje unuku u Worawu jer žele da joj pruže šansu da postane sve što poželi.

„Kulturu vrednujemo kao zemlju, kao more i ponosni smo na nju” kaže Džejn.

„Gali je veoma čvrst u tome da nauči unuke da se oslanjaju na svoje vrednosti i da budu sposobni da balnsiraju zapadnu i našu kulturu.

Moraju da znaju ko su i odakle potiču.”

Ovo je bio i cilj osnivača Worawa, Hyllus Marisa, on je otvorio koledž 1983. sa idejom da obrazuje mlade domoroce tako da slave svoju kulturu i prošlost ali da grade sebi svetlu budućnost.

Sasha kaže da hoda ponosno kroz oba sveta.

Planira da završi 11. i 12. godinu u Clontarf aboridžinskom koledžu i sanja da postane medicinska sestra, želi da radi u svojoj zajednici u Melbournu.

„Želela bih da nastavim da učim o kulturama i da druge učim o mojoj kulturi. Takođe želim da budem uzor mađim devojkama i da im pokažem da mogu da urade nešto u svom životu i budu srećne.”