Monsanto će konačno biti izveden na sud zbog štete koju su izazvali u životnoj sredini i u ljudskim životima. Međunarodni tribunal treba da se održi u Hagu, Holandija, u periodu od 12. do 16. oktobra 2016. godine.

Međunarodna grupa naučnika i profesionalaca koji se nazivaju Monsanto tribunal je nedavno objavila da će izvesti na sud ovu ozloglašenu biotehnološku kompaniju.

„Tribunal se oslanja na dokument „Principi o biznisu i ljudskim pravima“ koji je usvojen u UN-u 2011. Isto tako će proceniti potencijalnu krivičnu odgovornost na osnovu Rimskog Statuta koji je stvorio Međunarodni krivični sud u Hagu 2002. i razmotriće da li reforma međunarodnog krivičnog prava garantuje uključivanje zločina protiv životne sredine ili ekocid, kao kriminalni prekršaj, tako da fizička lica mogu da snose krivičnu odgovornost“, rekao je tribunal u saopštenju.

„Odavno je trebalo da građani sveta izvedu Monsanto pred tribunal, na suđenje za zločine protiv čovečanstva i okoline. Mi smo u Parizu, ovog meseca, razgovarali o najvećim pretnjama sa kojima se suočavamo u poslednjih 200.000 godina evolucije — globalnim zagrevanjem i klimatskim promenama“ rekao je predsednik asocijacije organskih potrošača, Roni Kamins, na konferenciji za novine.

Kao što smo napisali, početkom ove godine, francuski sud je doneo odluku da je Monsanto kriv za hemijsko trovanje okoline i stanovništva.

Grupa koja se nada da će izvesti Monsanto na sud sledeće godine koristi jedinstvenu taktiku prikaže Monsanto odgovornim za zločine i spreči ga da truje prirodu u budućnosti. Sledeće godine, pred tribunalom, ova grupa će pokušati da osudi Monsatno za zločine protiv okoline, što će biti potez bez presedana.

„Priznavanje ekocida za zločin je jedini način za garanciju da će ljudi imati prava na zdravu životnu sredinu i da priroda ima pravo da bude zaštićena“, kaže Međunarnodni Monsanto tribunal na svom sajtu.

Za one koji ne znaju, Monsanto je jedna od najbogatijih multinacionalnih korporacija na svetu a osim toga, jedna od najnemilosrdnijih. Iza lažne slike nevinosti koju su stvorili njihovi advokati i menadžeri za odnose sa javnošću, ova kompanija je zla. Hiljade tužbi protiv ove kompanije je podignuto širom sveta, ali usled svog ogromnog bogatstva, uglavom uspevaju da se nagode van suda za velike svote novca i plate medijima da ne prikazuju njihove zločine javnosti.

Monsanto ima veoma ružnu istoriju, pre nego što su prešli na industriju proizvodnje hrane, bavili su se hemikalijama. Oni su odgovorni za proizvodnju različitih toksičnih hemikalija, uključujući sve od kofeina pa do oružja poput belog fosfora do opasnih herbicida i pesticida.

Monsanto je čak pomogao pri razvoju uranijuma za atomsku bombu u toku projekta Menhetn. Njihova hemikalija „Roundup“ je poznata po tome što izaziva gomilu različitih biljnih bolesti i čini štetu ekosistemu, baš kao i njihovi drugi pesticidi.