Svi imamo neprijatelje, ljude koji nam ne žele dobro, koji se raduju našim porazima, koji nas povređuju na različite načine. Oni imaju svoja imena, svoja lica, svoje adrese. Lako ih je identifikovati. Pojedini nam se i sami predstavljaju u svom pravom, neskrivenom svetlu. Ipak, ljudi nisu naši najgori neprijatelji, niti su to životne okolnosti. Ono, sa čime se najteže borimo, od koga trpimo najveću štetu, postoji unutar nas samih.

Intimni tiranin

Naši istinski neprijatelji su naše sopstvene sumnje, strahovi, pogrešna uverenja, kompleksi. Sve to nas sprečava da budemo srećni, da vodimo ispunjene živote, da realizujemo zacrtane planove. Ako ne uspevamo da pronađemo prave puteve koji vode ka uspesima, to je zato što smatramo da nismo sposobni, da naše kvalifikacije ne poseduju dovoljnu vrednost, da smo beznačajni i nedostojni.

Pogrešna uverenja proizvode unutrašnje glasove koji nam revnosno sugerišu da ne vredimo, da nismo sposobni, da nešto prevazilazi naše snage. Praktično nas koče da se pokrenemo sa mrtve tačke i omogućimo svojim talentima da se razmahnu. To su naši intimni tirani čija je jedina svrha da nam ruše samopouzdanje, da nas podsećaju na neuspehe i greške.

Da bi krenuli u susret uspehu, potrebno je ućutkati te obeshrabrujuće glasove i promeniti vrste uverenja, koja nas programiraju na poraze. Lečenje od osećanja ništavnosti i inferiornosti počinje sa zaboravljanjem svih grešaka, nerealizovanih planova, nesvršenih poslova. Nastavlja se sa odlukom da otvaramo novu životnu stranicu, na čijem poglavlju piše kako volimo i cenimo sebe.

Poželjno je napraviti inventar talenata, spisak dobrih osobina, rezime ostvarenih pobeda. Spisak će biti duži nego što mislimo. Svemu tome mogu da doprinesu osobe koje imaju pozitivno mišljenje o vama, koji nas poštuju i veruju u nas. Na kraju, oslonimo se na svoje unutrašnje prijatelje.

Unutrašnji prijatelji

Ne zaboravite da ste neuspehe doživljavali ne zato što niste sposobni, već zato što niste dovoljno verovali u sebe. Neka samopouzdanje postane vaš saveznik, vaš unutrašnji prijatelj. Nikada nije kasno da počnete da verujete u sebe, da se oslonite na svoje vrline, na svoje talente, na sve ono u čemu ste dobri. Ostavite iza sebe negativne misli i demorališuća osećanja.

Recite zbogom navici da sebe smatrate nedovoljno sposobnom osobom. Sagledajte svoju ličnost u novom svetlu, lišenom senki koje ste, nepotrebno, sami stvorili. Dozvolite svom ponosu da prodiše i postanite saveznik samom sebi, saveznik sa čijom ćete dragocenom podrškom uvek moći da računate.