Ljubav prema sebi se ogleda u prepoznavanju i vrednovanju vlastite vrednosti, u brizi o sebi, u negovanju svog tela i razvijanju duha. Utisak je da ljubav prema sebi, uprkos tome što bi ista trebalo da se podrazumeva, nije lako iznedriti, niti je očuvati pod pritiscima samokritičnosti i raznih oblika samokažnjavanja. Ljubav je konstruktivna, dok sumnja, krivica, prekor i osuđivanje usporavaju rast i predstavljaju nepotrebne barijere na putu personalnog razvoja.

Bezuslovno prihvatanje

Da bi razvili zdravu ljubav prema sebi, potrebno je da odbacimo sve negativne etikete koje smo prilepili uz svoju ličnost, da prihvatimo svoje nesavršenosti i prestanemo da se neprekidno optužujemo zbog onoga što ne možemo ili ne umemo da ostvarimo. Svako nešto ne ume, ili ne može, i svi imamo pravo da budemo slabi i nemoćni pred onim što nas prevazilazi.

Kada se nalazimo pod pritiskom obaveznog izvršavanja svih zadataka, proizvodimo nezadovoljstvo, crne misli, postajemo malodušni i na dobrom smo putu da razvijemo mržnju prema sebi. A tada smo samo na korak udaljeni od toga da i drugi, tako zlovoljne, prestanu da nas vole ili, bar, poštuju. Briga i ljubav prema sebi dovodi do ljubavi prema bližnjima. Ako smo zdravi, zadovoljni, srećni i u skladu sa sobom, činimo najveće usluge onima koji nas vole. Jer što manje volimo sebe, što smo više nesrećni i bolesni, više ćemo biti na teretu drugima. Što manje sami sebi dajemo podršku, više očekujemo da ona dođe od drugih, što je teren za konflikte i neispunjena očekivanja.

Ljubav prema sebi nije sebičnost, niti egocentrizam. Isti se ogleda u povlađivanju isključivo svojim interesima, i zanemarivanju tuđih. Egocentrični ljudi ne mogu da vole druge jer veruju da su oni inferiorni u odnosu na njih, pa su zato ispunjeni prezirom i isključivošću. Zdrava ljubav prema sebi tera da se približimo drugima, da budemo solidarni, da prihvatamo i sebe i druge onakvima kakvi jesu. Voleti sebe bezuslovnom ljubavlju, znači ne isključivati i ne omalovažavati druge.

Iskustveni kapital

Ono što mislimo o sebi i svom životu može da nas odvede ka uspehu, ili ka porazu. Zato je važno da ne kritikujemo sebe, već da na probleme, izazove i iskušenja gledamo kao na životne lekcije, zahvaljujući kojima ćemo postati mudriji.

Iskustva iz prošlosti su nas naučila svemu onome što danas znamo, ona su naš kapital. Uživajmo u onome što jesmo, ne prebacijući sebi ono što nismo. Manifestujmo ljubav prema sebi kroz ljubav prema ljudima, životinjama, prirodi, muzici, kreativnosti. Imajmo u vidu da smo jedinstveni, baš takvi kakvi jesmo. Autentičnost i dostojanstvo su najbolji pratioci u procesu neprekidnog sazrevanja. Da ne bi zastajali, ohrabrujmo sebe, pohvalimo sebe, oprostimo sebi, verujmo sebi, brinimo o svom telu. Volimo sebe!