Naši ljubimci su više od samo domaćih životinja. Oni su postali članovi naših porodica. Kao svim članovima porodice želimo da se osiguramo da dobiju sve potrebne hranljive sastojke.
Mnogi od nas hrane svoje ljubimce ostatcima sa stola jer želimo da podelimo svoje poslastice sa njima. Iako to izgleda bezazleno, mogli bismo ih nesvesno ubijati. Nisu svi ostaci naše hrane loši za ljubimce, ali ono što je za nas optimalno može biti toksično za njih. Prepoznajući razliku možemo svom ljubimcu spasiti život. Evo osam namirnica koje biste trebali držati podalje od svojih ljubimaca.

Čaj

Iako je čaj pun antioksidanada i male količine kofeina može zadati ozbiljne probleme našem ljubimcu. Količina kofeina sadržana u čaju je dovoljna da prouzrokuje preskakanje srca, ubrzano disanje, uznemirenost, grčenja mišića pa čak i krvarenje. Tako da iako je ovo zdrav izbog kofeina za vas držite ga podalje od vašeg ljubimca.

Mlečni proizvodi

Poznati su po visokom sadržaju kalcijuma i proteina. Neki mlečni proizvodi kao što su kefir i jogurt mogu poboljšati varenje i povećati baland dobrih crevnih bakterija. Neki vlasnici ljubimaca stavljaju lekiće u sireve kako bi lakše namamili svoje pse da ih progutaju ili se posluže sladoledom u toplim letnjim danima. Međutim, mleko i namirnice bazirane na mleku mogu zadati digestivne probleme psima pa čak i alergije. Mleko može izazvati dijareju kod pasa i reakcije na koži tako da nije vredno rizika.
Mačke su poznate kao obožavaoci mleka međutim one ne poseduju adekvatne količine laktoze kako bi smanjile višak iste. Iznenadiće vas saznanje da je većina mačaka zapravo intolerantna na laktozu. Mleko i macama može zadati ozbiljne stomačne probleme

Grožđe i grožđice (suvo grožđe)

…su odlični za poboljšanje varenja kod ljudi. Međutim ovo zdravo voće može izazvati niz neprijatnosti kod naših ljubimaca. Psi i mačke mogu konzumiranjem grožđa iskusiti povraćanje, dijareju, blaže oblike trovanja crevnog sistema koja vodi u dehidrataciju, odbijanje hrane, pojačanog uriniranja…nakon 3-4 dana loših trpljenja ovih simptoma može doći kod pasa i do otkazivanja bubrega.
Ukoliko ovakvo stanje ne uočimo na vreme može rezultovati smrću ljubimca. Zato ukoliko vam se ovo desi odmah reagujte i odvedite svog ljubimca veterinaru.

Avokado

Avokado je prepun zdravih masti i hranjljivih sastojaka i kao takav preporučen je od strane udruženja za zaštitu zdravlja. Bogat je vlaknima, vitaminima B6, C,E i K, bakrom i kalijumom. Sadrži i persin, koji u velikim količinama može izazvati alergijske reakcije i trovanje kod pasa i mačaka. Persin se može pronaći u plodu, lišću i semenu avokada te je potrebno da vaše ljubimce držite podalje od svega navedenog.

Crni i beli luk

Sve vrste luka mogu biti toksične sa pse. Ali beli luk je najtoksičniji. Ove namirnice mogu oštetiti krva zrnca vašeg psa. Čak i najmanje količine mogu staviti vašeg ljubimca u rizik. Ako vaš krzneni drugar ima trovanje crvenih krvnih zrnaca simptomi će biti očigledni za 3 do 5 dana (poteškoće u kretanju, iscrpljenost, tromost posle slabih aktivnosti, promena boje urina u tamno crvenu ili narandžastu). Ukoliko primetite ove simptome kod vašeg psa ili mačke obratite se odmah veterinaru. Ovakvi slučajevi ponakd zahtevaju i infuziju krvi.

Lešnik

Bogat je izvor gvožđa, proteina, niacina, antioksidanata, vitamina A i folne kiseline. Sadrži i umerene količine bakra, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i cinka. Nažalost psi i mačke ne mogu uživati u benefitima ove namirnice. Lešnik može biti okidač bolova u zadnjim nogama vaših ljubimaca. Može se javiti povišena temperatura ili groznica koja bi trebala da popsti u roku od 48 sati. Ukoliko se simptomi ne povlače posetite veterinara.

Sirova jaja

Sirova jaja su veliki izvor proteina, vitamina i mienrala. Iako mačke i psi imaju velike potrebe za protinima ovaj naročit iyvor moće biti problematičan za ljubimce iz dva razloga. Sisari su pogodni z trovanje bakterijama kao sto je Salmonella ili E.coli. Takođe jaja sadrže enzime koji mogu poremetiti absorpciju B vitamina što može dovesti do problema sa kožom i krznom.

Sirova riba

Sirova riba je delikates u kom najčešće uživaju ljubitelji azijske kuhinje. Iako je sirova riba puna zdravih proteina i omega3 masnih kiselina, nažalost može biti problematična za životinje. Kao i ostala sirova hrana može biti izvor bakterijskih infekcija ali riba može sadržati i parazite koje ukoliko nastanjuju sirovu ribu izazivaju takozvanu riblju bolest.
Ovaj parazit može biti smrtonosan. Simptomi za uočavanje trovanja su povraćanje, povišena temperatura i uvećanje limfnih čvorova. Simptomi mogu biti fatalni za samo dve nedelje. Kuvanjem ribe ubićete bakterije i parazite i eliminisati rizik od oboljevanja.

Drugi toksični sastojci i namirnice koje treba da izbegavate u ishrani ljubimaca

Svakako su to sve vrste namirnica koje sadrže sećer, hleb, preslanu hranu, čokoladu, alkohol, sirofa govedina, kosti, voće i semenke.

Takođe nikada ne biste smeli davati vašem ljubimcu lekove koje koriste ljudi.

Vaši ljubimci su vaša porodica, koliko god želeli da delite svoju hranu sa njima ipak se zapitajte da li je to zdravo za njih.