Zvanična verzija američke istorije, ona koja nije učena u javnim školama i građanskim časovima, je sve sve osim istine. Brutalni pohod na Severnu Ameriku i genocid severnoameričkih indijanaca organizovan od strane vlade Sjedinjenih Država je i dan danas izvor ekstremne osetljivosti.

Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather, na dodeli Oskar nagrada, 1973.

Glumac Marlon Brando, poznat po svojoj ulozi u filmskom klasiku „Kum“, je takođe poznat po svojoj posvećenosti u podršci za prava starosedeoca amerike. On je 1973. ušao u istoriju kada je odbio nagradu Oskara za svoju ulogu Vita Corleonea, u znak protesta nad lošim tretmanom Indijanaca u Holivudu. Umesto da prihvati nagradu poslao je Sacheenu Littlefeather da odbije nagradu u njegovo ime. Pre nego sto je publika iznegodovala uzvicima rekla je:
„Predstavljam Marlon Branda ove večeri i rekao mi je da vam prenesem….on sa mnogo žaljenja ne može prihvatiti vašu velikodušnu nagradu. Razlog ovome je tretman indijanaca u današnjoj filmskoj industriji.“

Kasnije, 1973. godine u televizijskom intervjuu kod Dick Cavett-a, Brando je objasnio osnove svojih uverenja ka podršci američkim starosedeocima. U intervjuu je govorio iskreno o istini o odnosu amerikanaca i starosedeoca amerike, i kako amerika ne voli da krši sliku koju je formirala o sebi.

Rekao je: „Shvatio sam da ne znam ništa o indijancima i da sve što smo mislili o indijancima je pogrešno. To je netačno. U našim školskim knjigama beznadežno nedostaje, možda se čak graniči sa kriminalom koliko nedostaje, otkrivanje o našem ophođenju prema indijancima.”

Nastavio je da priča o licemerju u načinu na koje i dalje tretiramo starosedeoce:

„Kada već kažemo da ćemo se držati naših ugovora i da ćemo održati svoju reč….mislim da je važno da pomenemo da je napisano blizu 400 ugovora od strane Sjedinjenin Država sa dobrom željom ka indijancima, i svaki do poslednjeg je bio poništen.“

Indijanci i dalje pate pod severnjačkim režimom rasizma i ugnjetavanja, iako je prošlo 40 godina nakon ovog video snimka.