Mnogo puta ste pročitali i čuli da ne koristimo pun kapacitet našeg mozga, već samo delić tokom našeg svakodnevnog života. Korišćenje punog potencijala našeg uma bi našoj ličnosti dodalo ogromnu količinu kreativnosti. Zato postavljamo pitanje, kako možemo pristupiti tim kreativnim silama?

Zarobljeno u umu

Kreativnoj snazi uma je mogućete pristupiti samo u momentu, i to povremeno. Moramo živeti u sadašnjosti i koncentrisati se na svaki trenutak da bi živeli život punim plućima i da bi pristupili kreativnom delu našeg uma. Možemo uživati samo u sreći i zadovoljstvu samo u trenutnom momentu. Ako naš um luta stazama prošlosti ili budućnosti, prilike koje nam se ukazuju sada će biti propuštene i nećemo moći da oslobodimo svoju kreativnost. Umesto slobode i kreativnosti, naš um će se zatvoriti. Um koji je zatvoren je zarobljenik prošlosti ili luta uzaludno za imaginarnom budućnošću. Ako provodite većinu budnog vremena, zarobljeni mislima vezanim za prošlost ili budućnost, u većini slučajeva nećete moći da odreagujete na vreme na prilike u sadašnjosti.

U većini slučajeva, um je zatvoren u prošlosti i vezan za događaj čiji je ishod bio nepovoljan po nas.
Naše misli se stalno okreću ka tom događaju i stalno želimo da promenimo tok događaja ili brinemo šra drugi misle o nama usled našeg ponašanja u tom momentu.

Drugi način na koji zatvaramo svoj um je stalno razmišljanje o nekoj izmišljenoj budućnosti, ili nekoj idiličnoj situaciji. Tada svu svoju snagu usmeravamo ka tome i propuštamo prilike koje nam se ukazuju svakog dana.

Još jedan način na koji zatvaramo svoj um je konstantna briga o tome šta će nam se dogoditi u budućnosti. Plašimo se šta nam donosti sutra i stalno razmišljamo o scenarijima koji su katastrofalni za nas. Izgubićemo posao, razbolećemo se, ostaviće nas partner.

Karakteristika ovakvog uma je da on odbija ili je čak neprijateljski nastrojen prema sadašnjem trenu. Često misli da se ovo ili ono nije trebalo desiti na taj način, da bi trebao da bude negde drugde, na nekom boljem mestu ili zašto se sve ovo dešava baš njemu? Zato je u stalnoj borbi sa sadašnjošću i ta borba ga drži zarobljenim i zatvorenim.

Ako živimo sa zatvorenim umom, mi ne kontrolišemo sopstveni život, već smo prepušteni iluzijama našeg uma i u većini slučajeva nespremni smo da reagujemo na sadašnjost.

Kako pristupiti kreativnom delu svog uma i osloboditi ga?

Pogledajmo par metoda pomoću kojih možemo osloboditi svoj um i kreativnost.

1. Morate prestati da preispitujete prošlost. Niko nije uspeo da promeni prošlost, tako da sva ta energija koja se troši na razmišljanje o tome je protraćena. Umesto toga, fokusirajte svu energiju na sadašnji trenuta, budite spremni, svesni i povezani sa svim što trenutno doživljavate.

2. Ne plašite se budućnosti, pošto ona nije stvarna, već je samo projekcija našek uma. Samo sadašnjost postoji. Kakva je naša sadašnjost, takva je i budućnost.

3. Moguće je ostvariti sve planove vezane za budućnost delovanjem u sadašnjosti. Samo sadašnjost utiče na našu budućnost. Budite pažljivi, ne želite da sadašnje prilike žrtvujete nekoj nepostojećoj budućnosti i idealnoj situaciji. Ako ste stvarno fokusirani na sadašnjost i srećni ste, nećete imati problema sa tim i u budućnosti. Budućnost je u stvari sadašnji momenat.

4. Prihvatite svaki trenutak takav kakav je, i nemojte se boriti protiv njega. Ne gledajte prošlost kao neprijatelja i nemojte se osuđivati. Predajte tu borbu i samo budite tu i sada u sadašnjosti. Svesno se okrenite i usmerite pažnju ka tome što vam se dešava sada.