Urbana legenda kaže da je žena, u jednom restoranu, ozbiljno zamerila nepoznatom muškarcu koji je, primetivši da je prišla susednom stolu, ustao kako bi joj izmakao stolicu. Uverena da je hteo da je odnese, upravo kada se ona spremala da je zauzme, žena ga je izvređala. Kada joj je dotični objasnio da joj je izmakao stolicu kako bi lakše sela, i kako bi je ispoštovao, žena je zanemela. Mislila sam da su džentlmeni izumrla vrsta, rekla je, zbunjena, postiđena, ali istovremeno i polaskana.

Šta znači biti džentlmen?

Reč džentlmen se odnosi na muškarca koji je lepo vaspitan, ume pristojno da se ponaša, i ispoljava lepe manire u svakoj situaciji. Džentlmen se prepoznaje po tome što je uvek ljubazan, pristojan, što iskazuje poštovanje prema drugim ljudima, posebno ženama, što ume lepo i dopadljivo da se prema istima ophodi. Bliska su mu sva pravila bontona, kojih se verno pridržava, nezavisno od toga koliko ga ista ugrožavaju, ili koliki mu napor izazivaju. Lako uočava tuđe vrline i ne okleva da udeli kompliment. Istovremeno, džentlemene odlikuje snažan i dominantan stav, zaštitničko držanje, izostanak malograđanštine i snobizma, uzdržavanje od hvalisanja i isticanja sopstvenih vrednosti, ali i od oplakivanja zle sudbine. Od džentlmena se očekuje da instinktivno prepozna potrebe dama i da reaguje u cilju njihovog ispunjavanja, učtivo i uljudno, bez skrivenih motiva.

Gde su moderni vitezovi?

Opšte je uverenje da je džentlmensko ponašanje izumrlo, da nije na ceni, da preovladava sebičnost, davanje prednosti sopstvenim potrebama, kao i odbacivanje lepih manira i pravila bontona. Teško se sreću muškarci koji ustupaju mesto ženama u autobusima, pridržavaju im kapute, udeljuju komplimente, čine usluge, plaćaju račune, stavljaju njihove potrebe ispred svojih. Savremeni muškarci se, čak, ne ustručavaju da se fizički obračunavaju sa ženama, da im se rugaju, vređaju ih i psuju. Dečaci se ne uče džentlmenstvu, to je izostalo kao deo vaspitanja. Nepristojnost se ne sankcioniše. Međutim, ako se muškarac odvaži i pribegne džentlmenskom ponašanju, zaslužiće poštovanje kako svog, tako i suprotnog pola. Uprkos uvreženom shvatanju i onome što realnost oslikava, džentlmenstvo je još uvek na ceni. I sve je nužnije i poželjnije.