Slatko iščekivanje, podsticajni nemir, slutnja koja budi nadu, čežnja koja nadjačava svako drugo osećanje… Čekanje na to da se sreća dogodi. Svi smo to iskusili. O definiciji sreće i njenom osvajanju, razgovaramo sa kliničkim psihologom dr Sofijom Trivunac.

Tajnu dosezanja sreće ljudi pokušavaju da pronađu u rasporedu planeta, u talogu tek popijene kafe, na loto listićima. Oni skloni naučnom pogledu na život očekuju da im psiholozi otkriju kako da osvoje sreću, ultimativnu težnju svakog čoveka.

dr Sofija Trivunac

dr Sofija Trivunac

Sreća je dostupna svima

– Sreća se najčešće pogrešno tumači kao stanje euforije, koja nas zapljusne u izuzetnim prilikama, kaže klinički psiholog dr Sofija Trivunac, i nastavlja – Međutim, sreća se, najčešće, krije u malim i jednostavnim stvarima: u fizičkoj aktivnosti, igranju sa decom, osećanju ljubavi, smejanju, prirodi, lepoj muzici, tišini, činjenju dobrih dela, čitanju dobre knjige. Sreća se krije i u rizicima koje, na primer, donose neki novi počeci, skokovi u nepoznato, u hrabrim odlukama. Na primer, ja sam vrlo srećna kada se osećam smireno, uravnoteženo, kada znam da sam u svakoj situaciji učinila sve što sam mogla. Srećna sam kada se osetim stopljenom sa prirodom, kada prepoznajem sebe u svakom drvetu, svakom cvetu. A to je svima dostupno, nije rezervisano samo za one rođene pod „srećnom zvezdom.“

Živeti u sadašnjem trenutku

– Iščekivanje sreće nije zreo koncept, jer se odnosi na nešto što bi trebalo da se dogodi u budućnosti, što ne zavisi od nas samih, nastavlja svoju priču dr Trivunac – Nadati se da će nešto da usledi bez preuzimanja ikakve odgovornosti, ili akcije, da će nas neko drugi učiniti srećnim, a ne mi sami sebe – to se ne zove srećom. Umesto čekanja, možemo da vežbamo da budemo srećni. Svaka vežba koncentracije donosi sreću. Sreća je živeti u sadašnjem trenutku bez razmišljanja i bez analiziranja. Ako analiziramo – gubimo užitak tog trenutka. Kada se koncetrišemo činimo to u sadašnje psihološko vreme, i na taj način se to vreme širi i čini da se osećamo zadovoljno i srećno. Zašto se nešto dogodilo i da li će nešto da se dogodi, već izlazi iz okvira sadašnjeg trenutka, u kome ne postoji ni prošlost, ni budućnost. Ni kajanje, ni brige. Otvoren nam je prostor da budemo jednostavno srećni.


 Tri brza načina za aktiviranje sreće

Za one nestrpljive, postoje tri naučno dokazana i proverena načina za brzo aktiviranje serotonina, hormona sreće. To je: boravak na suncu, odnosno, upijanje svetlosti, konzumiranje čokolade i upražnjavanje seksa. Na svakome je da odabere svoj način.
Ili da objedini sva tri!

Lakše je biti srećan u dvoje

– Svaka osoba može da proizvede svoju ličnu sreću i da je oseti u okviru same sebe, poruka je dr Sofije Trivunac – Svako od nas pojedinačno je instrument sreće, niko iz spoljnog sveta nam je ne može podariti. Ohrabrujuće je znati da mi sami možemo da usredsredimo svoje misli na nešto pozitivno i time izazovemo osećanje sreće. Ona niče u polju optimizma, akumuliranog zahvaljujući našim mentalnim naporima. Prema nekim spiritualnim disciplinama, svakoj osobi je neophodno 16 zagrljaja dnevno da bi bila kompletno srećna. Zbog toga je dobro biti u paru i lakše je sreću proizvoditi u dvoje. Međutim, ako nemate ljubavnog partnera, kupite kućnog ljubimca, grlite decu, svoju ili tuđu, dodirujte sami sebe, stavljajte kreme, idite kod masera.

Sreća je stanje uma

Kao što vidimo, sreća nije sticaj okolnosti, ne zavisi od sudbine ili astroloških predispozicija, već je odraz našeg poznavanja sebe, odabira prioriteta i ozbiljnog rada. Ona nije ni neuhvatljiva, ni teško dostižna, ni tajanstvena. Sreća je stanje uma za koje se treba boriti i to neprekidno. Isključivo od nas zavisi da li ćemo biti nadahnuti srećom, ili ćemo se predati njenoj suprotnosti. Sreća zahteva da se neguje, razvija, raste. Za sve navedeno je potrebno da budemo mudri, strpljivi, optimistični. Da se lišavamo zabluda i učimo se na učinjenim greškama.