Oslobođanje loših emocija i negativnih misli moguće je ostvariti iskrenom željom, jakom voljom i čvrstom verom. S obzirom da um funkcioniše u skladu s beskrajnim nizom očekivanja, uverenja i slika, mogli biste vežbati puštanje svakog trenutka tokom vašeg života. Iako vam se ponekad čini da to nije izvodljivo, jak signal će vam ukazati kada je najbolji trenutak za to. Jednom kada postanete svesni svega ovoga, biće vam očigledno da se trebate osloboditi negativnih misli.

Ključni trenuci, kada pustiti, su upravo onda kada osetite najjači nagon koji vas oduvraća od toga. Svi držimo to u sebi najčvršće, kada nas strah, ljutnja, ponos i nepoverenje preovlada. Međutim, ova stanja nemaju duhovnu vrednost. U tim trenucima kada se najviše plašite, ljutite, kada ste najviše tvrdoglavi ili nepoverljivi, vi ste u stisku nerealnosti. Vaš ego vas tera da reagujete na osnovu programa iz prošlosti, zaslepljuje vas po pitanju novih mogućnosti, ovde i sada.

Mrzim ovo. Ovo mora da se završi. Ne mogu više to da podnesem. Ako se ovako nastavi, ja ću umreti. Ne mogu da idem dalje. Ništa nije ostalo. Nemam izbora. To mora da bude po mome ili ništa drugo. Svi vi grešite. Niko od vas me ne razume. Uvek si me tretirao na ovakav način. Zašto to uvek moraš da radiš? Um koji očajnički drži sve to često ponavlja ovakve stvari.
Postoji bezbroj varijacija ovih izjava, ali u osnovi, osećanja su veoma slična. Osećate da više ne možete da se nosite s time. Osećate se ograničeno, zarobljeno. Osećate da nećete preživeti i da se loše stvari uvek vama dešavaju. Ova osećanja dovode do rigidnosti, krutosti, stanja otpora, onemogućavanjem realnosti da se dobre stvari mogu desiti u bilo kom trenutku.

Duša ima dobar ishod za svaku situaciju, ukoliko možete da se otvorite tome. Ključna reč za držanje je „uvek.” Čim vam um govori da se nešto uvek dešava, vi ste zahvaćeni i u stisku obuzeti lažnim uverenjem. „Uvek” nikada ne može biti istina. Stvarnost nije velika, fiksna šema koja vas neprestano drži u zamci i ograničava bez izbora. U svakom trenutku vi imate izbor da probijete ono što vas drži u klopci — vaše automatske reakcije potiču iz prošlosti.

Izvor: Put Do Ljubavi, Dipak Čopra