Art joga „Similiris” je novi stil joge inciran od strane Joga saveza Srbije. Nastao je kao potreba spajanja senzibiliteta joge i umetnosti pokreta, u kome je, tokom izvođenja joga serijala, akcenat stavljen na estetsku dimenziju. Ključne dobrobiti njenog praktikovanja su zdravlje, lepota i smirenost.

Kretanje, pokret, ples prirodne su aktivnosti čoveka. Svako u sebi nosi telesnu pulsaciju izražavanja kroz pokret. Nesputani pokret, oslobođen tereta stida i neprihvatanja tela, predstavlja slobodu duše – unutrašnjeg bića. Traganje za dubljim smislom vodi nas do suštine nas samih i svega što nas okružuje. Postojanje ove dimenzije u našim životima daje mogućnost za sadržajnijim i oplemenjenijim životom. Jedan od mogućih puteva do ispunjenijeg života je Art joga „Similiris”.


Joga savez Srbije je nacionalni granski savez koji neguje akademski pristup jogi i kroz mnogobrojne aktivnosti je približava široj populaciji. Treba znati da je joga u našoj zemlji priznata od strane Ministarstva sporta kao grana sporta, a od strane Ministarstva zdravlja kao oblast tradicionalne medicine.

Art joga „Similiris”

Milica Zorić, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, pokrenula je ovog proleća u Beogradu u prostorijama Narodnog univerziteta „Đuro Salaj“, dva puta nedeljno, sredom i subotom, jednosatni program namenjen onima koji žele da upoznaju i vežbaju novi stil joge – Art joga „Similiris”. Prvi put je promovisana u Srbiji, od strane Revijalnog sastava Joga saveza Srbije, na Međunarodnom festivalu joge u Beogradu, i umetničkim predstavama, pod nazivom, „Joga dani dobrih dela“ u Srbiji i van granica naše zemlje, u Beču i Pragu.
„Mada je Art joga „Similiris” sve popularnija, još uvek ima onih koji nisu upoznati sa njom“, tvrdi Milica, sertifikovana instruktorka Hatha i Art joge similiris. Dostupnost i otvorenost grupe daje mogućnost da se ova dinamička forma joge upozna neposredno, kroz lično iskustvo. Za njeno praktikovanje potrebno je poznavati joga asane i osnovna načela joge.

Art joga - Prag

Art joga – Prag

Zdravlje i lepota

Art joga „Similiris” sadrži elemente baleta i savremenog plesa, uz izvođenje osnovnih joga položaja. U ovoj dinamičkoj formi joge, pokret prati disanje koje je usklađeno sa muzikom i ritmom što je blagotvorno i za telo i za psihu. Telo se pokreće na snažnije delovanje, aktiviraju se sve mišićne grupe… postiže se pravilno držanje tela, fizička snaga i izdržljivost, veća gipkost, skladna figura. Položaji se izvode u granicama prijatnosti, nema agresivnosti prema telu, dok sklad pokreta i disanja uvodi u stanje pojačane koncentracije. Povezivanje sa ritmom i muzikom budi snažan doživljaj svesti o telu, lepoti pokreta i zadovoljstvu pri njihovom izvođenju.
U ovoj jogi radi se o svojevrsnoj meditaciji u pokretu — telo se opušta i smiruje um na dubljim nivoima. Osećaj mira ostaje kao zapamćeno iskustvo sa kojim se možemo povezati uvek kada nam je potrebno. Ključne dobrobiti njenog praktikovanja su zdravlje, lepota i smirenost.

Art joga - Beč

Art joga – Beč

Oaze prijatnosti i mira

Namenjena je svima, posebno osobama koje su hiperaktivne i žive pod stalnim pritiskom. Kod njih postoji potreba za opuštanjem, ali telo i um traže konstantno angažovanje, do granica izdržljivosti. Takve osobe najčešće biraju fizičke aktivnosti koje zahtevaju snagu i dinamiku. Art joga „Similiris”, upravo, obezbeđuje ove elemente pri vežbanju, ali i rasterećuje mišićnu napetost i opušta na dubljim nivoima.
Posebno treba istaći da se vežbanjem ove joge ostvaruje dublji kontakt sa svojom ženstvenošću, unutrašnjom lepotom i kreativnošću. Ona se može posmatrati i kao svojevrsna psihološka radionica dubljeg rada na sebi, jer se uspostavlja komunikacija na telesnom i emocionalnom nivou sa svojim trenutnim i suštinskim potrebama, željama, raspoloženjima, životnim ciljevima…Prednost je što se rezultati ostvaruju spontano, kroz radost i zadovoljstvo pokreta na radionicama koje su male oaze prijatnosti i mira.

Art joga

Art joga

Zdravije odrastanje

„Ovaj stil joge, zbog svoje dinamičnosti, izuzetno odgovara devojkama u fazi sazrevanja, jer pruža mogućnost bezbolnijeg odrastanja i lakšeg prevazilaženja izazova vezanih za telesni i emocionalni razvoj“ poručuje Milica Zorić. Na telesnom nivou ostvaruje se veća gipkost vretenastih mišića i bolje držanje tela, zatim, skladna i ženstvena figura, bolja koordinacija pokreta, snage, refleksi su brži, a endokrini sistem uspostavlja pravilniji rad hormona. Mlade Art jogine imaju bolju koncentraciju, motivaciju, sposobnost lakšeg i bržeg učenja… Redovno vežbanje uči ih istrajnosti i strpljenju, a to su važni kvaliteti za ostvarivanje rezultata i uspeha u životu.