Pred vama je aristokratski predstavnik biljnog roda. Njeno blagotvorno dejstvo na jetru poznato je od davnina. Upoznajte i druga lekovita svojstva artičoke i izvucite sve najbolje iz ovog plemenitog povrća.

Artičoku (Cynara scolymus) su počeli gajiti stari Egipćani. Arapi su je preneli u Evropu, prvo u Španiju i Italiju u 15.veku, a zatim u 16.veku u Francusku i Englesku. Obična artičoka od koje se danas uzgaja preko 10 različitih vrsta, potiče, verovatno, od divljeg čička. U krajevima gde temperatura ne pada ispod 10 stepeni, idelno je mesto za njenu sadnju. Njeni listovi i koren beru se u leto.

Jetra i žuč

Najmanje je aktivan, nažalost, onaj deo biljke koji se jede, a to je njena srž. Ostatak je neverovatno gorak, ali baš zato je dobar za izbacivanje žuči i mokraće. Artičoka se prvenstveno preporučuje u slučajevima preosetljive jetre ili bubrega, napada žuči ili bubrega, žutice, gihta, gojaznosti, reume, artritisa, astme i ekcema. Posle jedne kure lečenja artičokom, oni sa bolesnom jetrom osetiće olakšanje. Osim toga, povoljno utiče na krvotok, sprečava nagomilavanje holesterola koji može dovesti do zakrčenja krvnih sudova, angine pektoris, infarkta, moždanog udara. Odličan je diuretik, koristi se i kod crevnih infekcija.

Gorak ukus

Poznati francuski travar Moris Mesege koristi od artičoke sve: i cvet, i stabljiku, i listove, i koren. Onima najhrabrijima, savetuje:„Uberite direktno iz vaše bašte i, odmah, popijte njen gorki sok!“ Poznato je da se ekstrakti od korena i listova artičoke, pre nego što uđu u sastav određenih farmaceutskih proizvoda, podvrgavaju posebnoj obradi sve dok ne izgube gorčinu.
Ukoliko vam gorak ukus ne smeta, od listova sa stabljike artičoke (ne onih mesnatih sa ploda), možete pripremiti napitak koji je odličan kod reumatskih bolova. Da biste ga lakše progutali, sipajte dve-tri kašike u čašu crnog vina, i pijte između obroka.

Artičoka (lat. Cynara scolymus)

Artičoka (lat. Cynara scolymus)

List i koren

Od svežih listova može se skuvati čaj koji se priprema na sledeći način: stavite pola pregršti svežih listova (može i koren) artičoke u litar proključale vode i ostavite da odstoji. Napitak bogato zasladite medom, zbog gorčine, i pijte tri šolje dnevno, pre obroka.
Što se tiče korena, najbolje je ostaviti ga da se natapa u belom vinu. Tako će se dobiti sok koji je moćni diuretik, a dobar je i za suzbijanje reumatizma.

Kao hrana

Artičoku treba jesti i kao povrće, bez obzira što je manje tako aktivna i lekovita nego sami njeni listovi i koren. Treba je konzumirati u velikim količinama. Neko je odavno naučio da mladu artičoku gricka sirovu, sa malo soli, dok drugi vole da skuvaju zrele plodove i jedu. Ovi drugi trebaju da znaju — vodu u kojoj se kuvala artičoka nemojte bacati. Treba je koristiti za kuvanje supa jer je bogata mineralnim solima.

Mali savet za kraj — nemojte zaboraviti da je gorak ukus napitaka od artičoke samo sitnica u odnosu na bol koja se javlja kod napada žuči ili reumatskih bolova. Mislite na svoje zdravlje i predupredite moguće probleme. Priroda vam je na dohvat ruke.