Bosonogo šetanje jedan je od načina da osetite i primite veću količinu moćne i isceljujuće energije zemlje. To je i put povezivanja elektrona iz zemlje i nas ljudi na jedan tako efikasan način.

Dr Slađana Velkov, lekar opšte medicine i narodni lekar, pobornik je bosonogog šetanja. Ona smatra da je dovoljno hodati 15 minuta dnevno da bismo poboljšali svoje zdravlje i bili zaštićeni od štetnog zračenja. Zemljin elektromagnetni omotač toliko je jak da nas, kada stanemo na nju, automatski isprazni od statičkog elektriciteta koji se nakupi u nama od naših mobilnih telefona, kamera, kompjutera, mobilnih telefona.

Ređe povrede

Postoji nekoliko radova koji govore o prednostima bosonogog trčanja i hodanja. Nažalost, nisu u pitanju kontrolisana istraživanja već samo posmatranje i analiza određenih grupacija. Prosudite sami.
Analizom je utvrđeno da tamo gde koegzistiraju bosonoga i „obuvena“ populacija, kao što je slučaj na Haitiju, povrede donjih ekstremiteta su znatno češće kod „obuvene“ populacije. Povrede od trčanja su mnogo ređe u zemljama gde veći deo populacije hoda bos.

Razlozi mogu biti različiti: neadekvatna obuća ili nedovoljno kvalitetna obuća ili nešto sasvim treće. Dok se ne uradi jedna ozbiljnija analiza uticaja bosonogog hodanja i trčanja na, recimo, sportiste, ostaje da se divimo nekolicini svetskih atletičara koji su poznati po tome što se takmiče u trčanju bosonogi. Najpoznatija je Zola Budd Pieterse iz Južne Afrike.

Potrošnja kiseonika

Ono što je, sigurno, utvrđeno jeste podatak da bosonogo trčanje smanjuje potrošnju kiseonika tri do četiri posto. Zašto u patikama trošimo više kiseonika dok hodamo?
Jednostavno, zbog akceleracije (ubrzanja) i deakceleracije (usporavanja), a i sami materijali od kojih su napravljene patike uzimaju energiju. Dovoljan razlog da razmislite o bosonogom hodanju, zar ne?

Počnite sa 15-sto minutnim hodanjem bosonogi, svakog dana, da biste ojačali tabane i prilagodili mišiće i ligamente. Posle tri do četiri nedelje, koža na stopalima će toliko ojačati da ćete moći, prvo, da trčkarate bosi, a potom i da duži period trčite bosi.

Parkovi za bosonoge

Jeste li znali da postoje i parkovi za bosonoge (nem. barfuss park, engl. barefoot parks), specijalizovane prirodne sredine gde je posetiocima omogućeno da bez obuće pešače i po nekoliko kilometara po prirodnim podlogama kao što su drvo, malč, trava, kamen, blato? Ovakve šetnje deluju pozitivno na koncentraciju, jačanje mišićno-koštanog i imunološkog sistema u organizmu. A o opuštanju od stresa na poslu i svakodnevnom životu, da ne govorimo.

Zakoračite hrabro u svet onih koji žive u skladu sa prirodom, majka zemlja vas čeka!