Jeste li i vi nekada imali problem sa gljivičnom infekcijom koja se zove atletsko stopalo? Jedan od najboljih tretmana, savetuju mnogi, jeste izlaganje stopala svežem vazduhu i suncu.

Razvija se u vlažnim, toplim i mračnim mestima, onim delovima naše kože koji nisu izloženi vazduhu. Najvažnije je, u ovom slučaju, održavati svoja stopala suvim i čistim, nositi, kad-god ste u prilici, sandale da vam stopala slobodno „dišu“ i, hodati bosi!
Ako već imate problem sa ovom infekcijom, možete probati sa nekim prirodnim preparatima. Pre svega, tu je ekstrakt semena grejpfruta koji ima antigljivični efekat. Nanosi se dva ili tri puta dnevno na obolelu oblast.

Australijski čajevac

Drugi domaći lek koji dobro deluje jeste ulje od australijskog čajevca (ekstrakovano iz lišća Melaleuca alternifolia). Ovo ulje će, takođe, očistiti gljivičnu infekciju na nogama. Nanosi se u tankom sloju na obolelu oblast, tri-četiri puta dnevno i nastavi sa terapijom, bar još dve nedelje, nakon što vam se učini da je infekcija nestala.
Ulje od australijskog čajevca je dobro i za bakterijske infekcije kože. Znači, za sve one situacije i stanja koja su prilično teška za lečenje čak i sa snažnim sistemskim antibioticima.
Proizvodi od ulja australijskog čajevca možete naći u prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama. Vodite samo računa da li su u pitanju proizvodi koji sadrže 100 posto ekstrakt čajevca.

Moj nevene

Osobe koje pate od gljivičnih infekcija stopala mogu koristiti i masti i kreme od nevena (Calendula officinalis), a stopala ispirati čajem od petrovca (Agrimonia eupatoria) i žalfije (Salvia officinalis). A ako volite dodati i neke proizvode iz vaše kuhinje koj su na dohvat ruke, neka vaš izbor budu: beli luk, limun i karanfilić.

Kalijumov permanganat

Frank Hurdle, lekar opšte medicine sa dugogodišnjim iskustvom rada na selu, savetuje za ovu gljivičnu infekciju koja dovodi do ljuštenja kože, svraba, crvenila između prstiju i gubitka boje u korenu nokta, rastvor kalujumovog permanganata (kupka: 3-6 tableta kalijumovog permanganata rastopiti u vodi). Tri puta dnevno, tokom dve nedelje, treba potopiti stopalo u ovaj rastvor, a zatim obolelo područje posuti talkom. Pored toga, redovno treba menjati cipele da stopala i prsti budu suvi. I, obavezno, ne zaboravite da pored stopala, talk pospete i u unutrašnjost cipela.

Jedan od najboljih tretmana, savetuju mnogi, jeste izlaganje stopala svežem vazduhu i suncu.