U proleće, poput zlatnog tepiha, maslačak prekrije sve livade, a u jesen, pretvori se u nežnu izmaglicu od semenki, s padobrančićima koje vetar raznosi ka brdima što se plave u daljini… stiže, „doktor“ maslačak.

Maslačak je korovska jestiva biljka, za neke samo trava, za druge povrće rado viđeno na našem stolu, a za sve, mogući lek iz Božje bašte. Svako je bar jednom u životu jeo njegove nazubljene listove, sisao gorak sok ili duvao na sve četiri strane sveta seme ovog bliskog rođaka vodopije i ivančice.

Imena razna

Dobio je mnoga imena: gorko zelje, mlečnjak, popino gumno, radič, žutenica, italijanska salata… Nisu za njega znali ni Grci ni Rimljani. Pretpostavlja se da su ga u jugozapadnu Evropu doneli varvarski narodi. Slavu je stekao tek u 16. veku, kada su mnogi lekari prihvatili njegova diuretska svojstva. Osim kao diuretik, dobar je kod zdravstvenih problema sa jetrom, dijabetesa, celulita, reumatizma i raznih dermatoza.

Harmonizuje sve organe

Njegovo dejstvo je mnogostruko i savršeno harmonično za sve naše organe. Prvenstveno deluje na varenje – sa jedne strane poboljšava rad želudca, a s druge, stimuliše lučenje jetre, gušterače i creva. Svima koji pate od žutice, bolova i slabog rada jetre (sa svim propratnim pojavama kao što su: gruba koža, ekcemi, lišajevi…) lenjih creva, zatvora, grčeva u stomaku, dijabetičarima… pomoći će „doktor“ maslačak. Ali tu nije kraj: on je dobar i kao tonik, čisti krv, pospešuje mokrenje. Kod spoljašnje upotrebe leči čireve, upale i kožne bolesti.

Preosetljiva jetra

Kada je u pitanju preosteljiva jetra, maslačak sadrži sastojke koji jačaju njenu sposobnost da razgrađuje otpadne materije i toksine. Osim toga, pomaže i oslobađa vodu i otpadne materije iz krvi preko bubrega.
Preporuka je da:
1.Dodate listove maslačka u salatu ili ih skuvate onako kako biste pripremali spanać;
2.Svakog dana popijte šolju čaja od maslačka – upotrebite oko 60 grama svežih listova u pola litre vode.

Salate i čajevi

Salatu od maslačka jedite svakodnevno, bar sada u proleće, osećaćete se izvanredno. Ne zaboravite da je cela biljka vrlo aktivna, naročito njen koren. Osim salate, topla preporuka su i čajevi od maslačka. Prave se jednostavno – dovoljno je da u jednu posudu stavite i skuvate tri-četiri stabljike zajedno sa korenom. I tu nije kraj… možete više puta dnevno popiti po nekoliko kašika soka od zgnječenog korena maslačka.

Koren kao napitak

Koren maslačka, poput onog kod vodopije, bere se u jesen, odmah posle cvetanja. Tako ubranog isecite na kolutove, ispecite u rerni, sameljite i koristite za kuvanje toplih, ukusnih napitaka. Ako se pripreme na isti način, mladi pupoljci maslačka mogu se koristiti kao začin u zamenu za kapar, dok njegovi rascvetali cvetovi negde služe za proizvodnju vina.

Leči bradavice

Belkasti mleč koji procuri kad prelomite stabljiku maslačka, uspešno leči bradavice. U fazi lečenja, dovoljno je iscediti svakog dana na bradavicu, po kap soka iz stabljike maslačka. Rezultati će uskoro biti vidljivi. I još nešto za kraj – ako ukapate u svako oko po jednu kap ove lekovite biljke, izbistrićete rožnjače.
Proleće je… pohrlite na livade i ne vraćajte se bez prepune korpe mladih maslačaka!

Pogledajte još i „Preosetljiva jetra“