Srećan je onaj ko na pitanje:„Kako tvoja jetra?“, može odgovoriti: „I ne znam da je imam“. Ovaj osetljivi organ može ponekad zagorčati život i najvećim optimistima

Očigledno je da zdravlje jetre zavisi direktno od ishrane. Osobe koje boluju od insuficijencije (oslabljene funkcionalne sposobnosti jetre) celog života moraju voditi računa da jetru ne opterećuju ni sa čim. Oni koji iznenada obole, trebaju odmah početi sa dijetom, jer je to jedini preduslov za ozdravljenje. Dok su masnoće, prženo meso, riba, kolači i alkohol zakleti neprijatelji jetre, sveže povrće i voće najčešće na nju deluju blagotvorno, zato lečenje treba započeti, upravo, pomoću njih.

Maslačak i artičoka

Neke vrste povrća bolje je izbegavati, kao što su: zeleni i crveni kupus, repa, spanać, karfiol i krastavci, a od voća: banane, dinje, kajsije i šljive. Osim toga, pojedine osobe teško vare sirovo povrće pa je bolje da ga jedu u vidu kompota, supa ili kao kuvano povrće. Neke biljke, naprotiv, pravi su lek za preosetljivu jetru. Najdelotvorniji su maslačak i artičoka. Danas se zna da se pomoću maslačka za pola sata udvostručuje količina izlučene žuči.

Maslinovo ulje

Pored maslačka i artičoke, na jetru čudotvorno deluju: šargarepa, potočarka, sve vrste salate, zatim paradajz i masline. Bolesnicima koji boluju od žuči preporučuje se vrlo jednostavan i uspešan lek — svako jutro na tašte popiti jednu kašiku čistog maslinovog ulja. Zbog neprijatnog ukusa, mogu se dodati nekoliko kapi limunovog soka ili se naknadno isisati jedna kriška istog. Maslinovo ulje podstiče lenju jetru da luči žuč i zato je ono, dok god postoji problem u radu jetre, pored limuna i belog luka, jedini dopušteni začin.

Kiselo voće

Pored limuna, i drugo kiselo voće pospešuje rad jetre, a to su: pomorandža, mandarina i grejpfrut. Pošto vrlo uspešno čisti krv, preporučuje se i grožđe i kraljica voća — jabuka.
Iako su u početku bolesti kafa, alkohol i gazirana pića zabranjeni, ne znači da se ne smeju uopšte uzimati. Naprotiv, pomoću velike količine mineralne vode i čaja, brže će se izbaciti otrovne materije. Ako pri ruci nemate listove artičoke i maslačla, uspešno će ih zameniti čajevi od žalfije, ruzmarina i nane.

Mešani čaj

U slučaju da se problemi sa jetrom često javljaju, savetujemo da i na najmanji znak za uzbunu, a takođe i preventivno, uzimate mešani čaj, jer je on pravi melem za jetru. Pravi se od više biljaka, a potrebno je popiti četiri šolje na dan. Priprema se na sledeći način: u litar prokuvane vode stavi se po prstohvat sledećih biljaka: cvet žalfije, koren rabarbere, bedrenike (cela biljka), maslačka i kičice. U slučaju da ih nemate sve pri ruci, svaka pojedinačno će uspešno zameniti ostale.

Tople obloge

Dobijete li iznenada jake bolove, stavite tople obloge na bolno područje jetre. Da bi bile što delotvornije, natopite ih prethodno u cvetove, listove i korenje gorenavedenih biljaka. Takođe je korisna i obloga od isečenog kupusa i potočarke, u koju možete staviti jedno ulupano belance. U ovu smešu možete dodati neku od sledećih biljaka: žalfiju, rabarberu, bedreniku, maslačak lii kičicu, koju ste prethodno prelili ključalom vodom i ostavili nekoliko minuta da odstoji.

Psihički poremećaji

Sigurno je da razni psihički poremećaji, kao što su, osećaj neprijatnosti i nervna napetost, utiču na zdravstveno stanje jetre. Potrebno je voditi uredan život sa dovoljno odmora i mirnog sna, ispunjen fizičkim vežbama, šetnjom na čistom vazduhu i redovnom ishranom.
Sretan je onaj ko na pitanje:„Kakva je tvoja jetra?“, može odgovoriti:„I ne znam da je imam.“. Ovaj osetljivi organ može ponekad zagorčati život i najvećim optimistima.