Nervi svakog dana „prikupljaju“ različita osećanja i u obliku poruke ih prenose telesnim organima i mišićima. Zbog toga napetost, problemi i negativno razmišljanje najviše utiču na nervni sistem.

Kako zaštiti nerve i omogućiti njihovo normalno funkcionisanje? Na žalost, većina ljudi ne zna kako da sačuva svoj nervni sistem i da ga kontroliše. Umetnost ponašanja i opuštanja sve je ređa, a izmučenost i istrošenost su sve prisutnije kod savremenog čoveka.

Tri koraka do potpunog opuštanja

1. Namestite telo tako da svi mišići mogu da se opuste. Možete da sednete sa podignutim nogama, da se nagnete nazad ili da legnete.
2. Izbacite sve misli o dnevnim obavezama i problemima. Po želji zatvorite oči ili usmerite pogled u plafon. Oči neka budu otvorene, a svoj duh koncentrišite na određeni cilj koji će vas odvući od svakodnevnih problema i preopterećenja.
3. Koncentrišite se na jednu grupu mišića. Tiho, nekoliko puta ponovite:„Moji mišići će se opustiti i početi da lebde.“

Iznenadiće vas dejstvo te tri jednostavne radnje na vaš nervni sistem. Vežbu ponovite dva ili tri puta dnevno i potrudite se da vežbate redovno nedelju ili dve. Efikasnost će biti veća, osećaćete se mnogo bolje, a vežbe će postati deo vaše svakodnevice.

Pravilno korišćenje odmora

Mnogi smatraju da su dva odmora za kafu u toku dana, sasvim dovoljna za opuštanje. Vreme u toku pauze koje se koristi za brbljanjesa kolegama i ispijanja kafe nije opuštanje, niti način da se postigne koncentracija tako potrebna na poslu.
Zamenite uobičajeni način odmora novim, kvalitetnijim korišćenjem vremena za to:
1. Između obranog mleka i crne kafe, obrano mleko je bolji izbor. Kafa je dobar stimulans, ali je treba piti s veštačkom pavlakom (u prahu, nemasnom), ili posle obroka. To sprečava smanjenje šećera u krvi do koga dolazi kada se popije kafa. Hipoglikemija dovodi do trešenja ruku, pojačanog apetita, razdražljivosti i nemira.
2. Naterajte sebe da radite gimnastičke vežbe. Stimulišite krvotok. Duboko udišite svež vazduh. Drugim rečima, idite u prirodu i počnite da se pridržavate uputstava za zdrav život.
3. Opuštajte se, na način koji smo već pomenuli.

Smisao meditacije

U toku meditacije duboko utonete u sebe, telo se odmara i opušta… misli su tada usmerene ka najvažnijim stvarima u životu. To nije posao, moguća povišica, nije ni šef, već su to članovi vaše porodice koje volite, vaš partner…Vaš dom neka bude prirodna sredina u kojoj ćete se najbolje opustiti i pripremiti za meditaciju. Uz par saveta koje nikako ne smete zaboraviti:
1. Poštujete pravila za opuštanje
2. Odlučite o čemu ili kome biste želeli da razmišljate: o detetu, sebi, nečem drugom…
3. Koncentrišite se na izabranu misao ili sliku i nemojte dozvoliti da se druge misli i slike nametnu. Neka vaš duh krene u pravcu izabrane teme. Dozvolite mu da lebdi, da analizira. Slika predmete ili osobe neka bude na prvom mestu.

Cilj je da pomoću meditacije otkrijete vaše dotadašnje greške i uočite pozitivne efekte nečega što ste nekad učinili. To će biti put da sagledate sebe u drugačijem svetlu, brže postignete aktivno zdravlje, a potom ga i sačuvate.