Da li i vi spadate u one koji imaju duže ili kraće periode promene raspoloženja? Kako se suočavate sa tim povremenim, spontanim periodima lakše ili teže depresije?

Zvanična medicina, kada je depresija u pitanju, akcenat stavlja na lekove jer smatra da svi mentalni problemi potiču od poremećaja biohemije u mozgu. Mnogi stručnjaci se slažu sa tom konstatacijom, ali lečenje traže u drugim, alternativnim tretmanima.

Redovno vežbanje

Budizam nas, recimo, uči da tragamo za emocionalnom ravnotežom u životu koju moramo negovati i čuvati, kao i da ne tražimo, uvek, u svemu više, a onda da žalimo zbog depresije koja usledi. Za ovu istočnu filozofiju, depresija nastaje kao posledica traganja za preteranim stimulansima.
Mnogi predstavnici alternativnih metoda skoro su jedinstveni u tome da postoji nekoliko načina lečenja depresije prirodnim putem. Prvi, i najvažniji je, redovno vežbanje.
Preporučuje se, pre svega, aerobik i to je dobra preventiva na duge staze. Prve pozitivne rezultate vežbanja možete očekivati tek posle nekoliko nedelja, i to ako redovno vežbate pet puta nedeljeno, po 30 minuta dnevno.

Promena ishrane

Biljni tretman koji se često koristi u Nemačkoj za lečenje blagih depresija zove se Seint-John-swort (Hypericum perforatum). Uzima se u obliku ekstrakta koji sadrži najmanje 0,125 procentni hipericin (hypericin) i to tri puta dnevno, maksimalno 300 miligrama.
Čuveni dr Vejl savetuje da promenite i način ishrane i počnete da unosite hranu koja ima manje proteina i masnoća, a više skroba, voća i povrća.

Vitaminske formule

Pokušajte da eksperimentišete sa određenim vitaminskim formulama i amino-kiselinama: uzmite ujutru 1500 miligrama DL-phenylalanine (DLPA je jedna vrsta amino-kiseline), 100 miligrama vitamina B-6 i 500 miligrama vitamina C zajedno sa parčetom voća ili malom čašom voćnog soka. Ako imate visok krvni pritisak, krenite sa manjom dozom od 100 miligrama jer ova amino-kiselina može da poveća krvni pritisak. Drugih 100 miligrama vitamina B-6 i više vitamina C uzmite uveče.

Bez očekivanja

Ako se vratimo na budističku filozofiju kada je depresija u pitanju, korene čestih promena raspoloženje možete pronaći ako svakodnevno meditirate dva puta dnevno, ujutru i uveče. Meditacojim ćete osvestiti koren depresije, a onda je možete i promeniti. Zato, budite zadovljni onim što imate, sada i ovde, u ovom trenutku, bez očekivanja da dobijete više!