Neverovatna sličnost građe šake i stopala sa našim telom, daje mogućnost „daljinskog upravljanja“ energetskim procesima u telu, na osnovu korespodentnih sistema.

Su đok je dijagnostički i terapijski metod profesora Park Džau Vau-a iz Južne Koreje koji se izvodi na šaci (Su) i stopalu (Đok), i ima sličnosti sa tradicionalnom kineskom medicinom ( principi Jin-Jang i pet elemenata ). Može je naučiti svako jer prati prirodne procese u organizmu, tačnije, neverovatnu sličnost građe šake i stopala sa našim telom, što daje mogućnost „daljinskog upravljanja“ energetskim procesima u telu, na osnovu korespodentnih sistema.

Terapijske tačke

Prema ovoj teoriji, palac na šaci odgovara glavi, kažiprst i mali prst odgovaraju nogama, srednji i domali prst rukama. Ispupčenje na dlanu, koje se nalazi u nastavku palca, odgovara grudnom košu, a dlan stomaku. Poznavanjem ovih korespodentnih sistema na šakama i stopalima možemo pomoći sami sebi tako što ćemo masirati, pažljivim dodirom i pretraživanjem, određene delove stopala i šaka zavisno od problema koji imamo.
Važno je napomenuti da se terapijska tačka prepoznaje po tome što je bolna u odnosu na ostale ispitivan tačke, i, upravo će nam taj bol biti putokaz za lečenje.

Pomaže kod…

Pogledajmo šta nam savetuju su-đok terapeuti, za određene zdravstvene probleme:

Problemi sa kičmom

pritiskajte temeljito i lagano palac sa prednje strane, odmah ispod nokta, (nalazi se zatiljak, slede pršljenovi vratnog dela, pa potom, u delu koji prelazi u dlan, torekalni pršljenovi i rebra) i sa spoljne strane dlana, po sredini, počev od kraja prstiju ka ruci (trtična kost, sakralni deo kičme, karlica, lumbalni deo kičme i torekalni pršljenovi).

Glavobolja

masirajte tačke na vrhovima prstiju ako imate bolove u oblasti temena i čela. Pošto unutrašnji organi često mogu biti uzrok glavobolje, stimulišite korespodentne tačke tim organima – za bol u slepoočnicama (tačka za žučnu kesu), za bol u potiljku (tačku za bešiku i vratni deo kičme), a za bol u oblasti čela (tačka za želudac).
Bol u grlu i gubitak glasa – postaviti oblogu od alkohola ili meda na prvu falangu palca (falange su koste koje sačinjavaju kostur prstiju na ruci i nozi, palac ima dve,ostali prsti tri falange) koja je korespodentna vratu. Oblogu držati 6-10 sati.

Mršavljenje i višak kilograma

u tačke koje su korespodentne hipofizi (sa unutrašnje strane palca u visini nokta) i pupku (na sredini dlana) treba staviti po jedan magnet ili zrnce heljde i jako pritisnuti, uvek, kada osetite pojačan apetit.

Za dobar početak dana

stanite ispred ogledala i masirajte ušne školjke i resice i to će vam pomoži da budete lepi, srećni i zdravi tokom celog dana.
Nesanica – najčudesnija i najjednostavnija pomoć je ako uzmete običnu gumicu za tegle i stavite na koren palca, tamo gde se palac stapa sa dlanom, ali bez previše zatezanja. Kroz desetak minuta, osetićete kako lagano tonete u san, ali pre toga, isto tako lagano, skinite gumicu sa prsta. Miran san vam želimo!