Da li ste ikada razmišljali da je, upravo, disanje ona tanka linija koja odvaja život od smrti?

Sa svakim udahom osećamo život u svojim plućima i sebi, poput prvog udaha novorođenog deteta. Nažalost,veliki broj ljudi koristi samo 30-40 posto kapacitet pluća. Nepravilno disanje i nedostatak kiseonika dovode do raznih psihofizičkih bolesti. Da bismo očuvali svoje zdravlje moramo voditi računa, upravo, o disanju kao izvoru života. Hajde da pogledamo pet razloga zbog kojih trebamo naučiti vežbe disanja.

Prvo ZA — kontrolišemo svoje emocije

Naše emocije su povezane sa disanjem, u to smo se svi uverili. Koliko puta smo bili u situaciji da dišemo plitko i ubrzano kada smo uznemireni, ili polagano i duboko, kada smo opušteni. Ako svekodnevno raditmo vežbe disanja, naučićemo, vremenom, kontrolu daha i onda nam, u nekim novim situacijama, kada se iznerviramo i burno reagujemo, duboko disanje može doneti mir. Stručnjaci kažu da je dovoljno samo 5 minuta vežbi disanja u toku dana da bismo se osećali bolje posle napetosti ili stresa.

Drugo ZA — to je lek za sve bolesti

Naučno je dokazano da svakodnevnim praktikovanjem vežbi disanja možemo izlečiti mnoge bolesti, kako fizičke, tako i one psihičke. Ako smo uporni i disciplinovani u nameri da poboljšamo svoje zdravlje, rezultati će biti ubrzo vidljivi. Pokušajte i vi, samo deluje na prvi pogled neverovatno.

Treće ZA — dovodimo više kiseonika u mozak

Možda niste znali, ali mozak je organ kome je potrebno tri puta više kiseonika od ostalih organa. Kada ga nema, on crpi iz drugih organa koji, zbog tog manjka, počinju slabiti i obolevati. Smanjena količina kiseonika u mozgu dovodi do senilnosti, glavobolja i lošeg raspoloženja. Da bismo povećali svoj mentalni kapacitet dovoljno je da svakog dana, ujutru i uveče, dišemo 5 minuta i probudićemo tako mnoge uspavane neurone u svom mozgu.

Četvrto ZA — pomaže u mršavljenju i održavanju telesne težine

U nama gori agni – probavna vatra koja je važna za naš metabolizam. Sa vežbama disanja jača ova probavna vatra i zahvaljujući tome imamo odličan metabolizam i dobru probavu.

Peto ZA — rešavamo stres

Kada naučite vežbe disanja opustićete se, i tako, na najbolji način, odagnati napetost kao posledicu stresa. Pokušajte. Važan podatak je i činjenica da, usled lošeg disanja i nedostatka kiseonika, naše stanice odumiru i mi brže starimo. Ne dozvolite da vam se to dogodi. Udahnite duboko!