Osnova Shiatsu-a je intuitivna, impulsi dolaze iz dubine duše. Dodiri su na instinktivnom nivou i teško se mogu naučiti samo učenjem.

Shiatsu je japanska terapija prstima koja jača i osnažuje telesne i mentalne sposobnosti ljudskog organizma. Sam naziv tehnike nastao je od reči Shi — što znači, prst i atsu — što znači pritisak. Shiatsu, znači „pritisak prstima“. Zasniva se na teoriji protoka životne energije (Chi u Kini i Ki u Japanu), kroz energetske kanale u našem telu, koji se zovu, meridijani.

Osnova Shiatsu-a je, pre svega, intuitivna. Koliko puta smo bili u situaciji da sami sebe masiramo posle neke preterane aktivnosti i dugotrajnog sedenja za kompjuterom?
Dodir je esencija Shiatsu-a. Lečenja Shiatsu-om odvija se kroz kontakt, dodirom i slušanjem. Dodiri su na instinktivnom nivou, nešto što dolazi iz dubine duše, a ne nešto što se može postići samo učenjem. Pažljiv dodir primenjen u Shiatsu-u pomaže kao okidač u procesu samoizlečenja.

Tsubo — energetske tačke

Duž meridijana, energetskih kanala u našem organizmu kroz koje teče životna energija, nalaze se specifične energetske tačke, koje se nazivaju Tsubo — gde je Ki najaktivnija. Blokade, koje se u organizmu mogu stvoriti kao višak energije (bol, nelagodnost) ili manjak energije (slabost, apatija), upravo se u ovim tačkama najjače osećaju i tu se energija može i osloboditi. Tsubo tačke su iste tačke kao i u kineskoj akupunkturi, ima ih 365, ali se ne koriste sve u praksi.

Dublji protok energije

Kao posledica nedovoljnog protoka Ki energije u organizmu, javlja se: umor, fizička bol, depresija, emocionalna uznemirenost, ukočenost, glavobolja i mnogi drugi problemi.
Shiatsu masažom se postiže, upravo, dublji nivo dinamičke razmene energije na različitim nivoima sa ciljem – stvoriti fizičku, mentalnu i duhovnu ravnotežu organizma. Ova masaža se radi preko odeće, na podu, blagim pritiscima prstiju, dlanovima ruku, laktovima, kolenima i stopalima. Telo se isteže i na taj način se oslobađa put prolaska energije.
Shiatsu masaža

Obostrano pozitivno dejstvo

Stimuliše: varenje, opušta mišiće, reguliše izlučivanje hormona, povećava cirkulaciju telesnih tečnosti (krv i limfa), izlučivanje toksina iz tela, povećava vitalnost i izdržljivost, daje energiju, smanjuje krvni pritisak, jača imuni sistem.
Ova masaža je kontraidikovana kod srčanih bolesnika, multiple skleroze i maligniteta (rak).
Svako ko proba shiatsu masažu osetiće njene blagodeti. Broj tretmana zavisi od problema klijenta. Ako je energija dosta neefikasna potreban je veći broj tretmana. Njeno pozitivno dejstvo je obostrano: za onog ko primenjuje, kao i za onog na kome se primenjuje.