Sauna je jednostavan, jeftin i prijatan način čišćenja organizma koji može svako da primeni. Nekada davno, ona je bila i više od toga, način održavanja zdravlja i brige o zdravlju ljudi.

U drevnim kulturama ljudi su živeli u čistoj okolini i hranili se zdravo. Bez obzira na to, redovno su čistili organizam. Danas, kada su vazduh, voda i hrana zagađeni, čišćenje organizma postaje sve bitnije.
Nagomilavanje toksina u organizmu s vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme – od najmanjih, poput lošeg varenja i manjka energije, do ozbiljnijih – poput artritisa, alergije i srčanih bolesti.
Ako razmišljate o čišćenju organizma, nemojte, nikako, zaboraviti saunu!

Sauna

Tradicija korišcenja sauna počela je u drevnom Rimu, a neki podaci kažu da prve saune datiraju čak iz kamenog doba. Pronađeni su drevni zapisi gde Herodot opisuje ,,kako su pripadnici nekih plemena dokotrljali vruće kamenje u male šatore, gde su se, zatim, išli znojiti“. Očigledno je da su naši preci uživali u dobrobitima saune.

A koje su to dobrobiti?

Čisti i podmlađuje kožu i ceo organizam, poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, efikasna je kod mršavljenja, opuštanja i izbacivanja stresa a poboljšava i elastičnost arterija, pomaže kod visokog pritiska, bolesti srca i krvnih sudova, artritisa, alergija, kožnih bolesti, a u sauni možete rešiti i svoj problem sa upalom uha, sinusa, grla i creva.

Kako sauna utiče na čišćenje organizma?

Boravkom u sauni podižete telesnu temperaturu za nekoliko stepeni. Hipertermija, ili povišena telesna temperatura, ubija bakterije, viruse i parazite u krvi i tkivima i tako pokreće proces znojenja. Sa znojenjem, u telu se tope masne naslage u kojima su najčešće zarobljeni toksini. Toksini se oslobađaju i napuštaju naše telo kroz kožu, putem znoja.

Kako koristiti?

Naravno, jako je važno i kako treba koristiti saunu. Kod čišćenja organizma, koristite saunu 2-3 puta nedeljno i to, u proseku, 15-30 minuta. I, obavezno, pijte više tečnosti pre i posle boravka u sauni, najbolje mineralne vode.

Zabrana korišćenja

Sauna se ne preporučuje trudnicama i osobama koje pate od visokog pritiska, multiple skleroze i srčanih bolesti.
A za sve ostale, ostavljamo izbor saune po želji i ukusu (finska, infracrvena, rimska, parna, biljna sauna ). Odlučite sami i znojite se — u znoju tela svog, do zdravlja!