Đumbir (Zingiber officinale) je najsvestranija i najlekovitija namirnica na svetu.

Poreklom je iz jugoistične Azije, gde je hiljadama godina bio na ceni zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Uvezli su ga stari Rimljani iz Kine u mediteranske zemlje, a nakon Srednjeg veka proširio se i na druge evropske zemlje.

Začin u ishrani

Ova tropska, začinska biljka može da naraste oko jednog metra, a koren je mesnat i dužine oko 20 santimetara. Aromatičan je i ljutkast, i to daje mogućnost da se koristi u ishrani (koren i rizom) i za slana i za slatka jela. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus, đumbir čine veoma prijatnim. Kao začin, đumbir se naročito koristi u indijskoj ishrani za spravljanje: soseva, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, dok je u Engleskoj na ceni hleb sa ukusom đumbira.

Đumbir kao lek

Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja i čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, lukom i drugim biljkama. Najpoznatiji lek u Americi za lečenje kašlja kod dece je, upravo, od đumbira i belog luka. Sok od svežeg đumbira, pomešan sa sokom od svežeg belog luka i meda koristi se kao lek za astmu.
Osim što se koristi kao lek koji se pije, od njega se prave i oblozi, kupke i čajevi za inhalaciju. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.
Stimuliše perifernu cirkulaciju, zagreva i otklanja grčeve i spazme, daje tonus kardiovaskularnom sistemu i smanjuje slepljivanje krvih pločica, te tako doprinosi zaštiti od srčanih napada i moždanih udara. Ali, kod osoba koja imaju krvarenje, iz bilo kog razloga, treba ograničiti njegovu upotrebu, baš zbog tog dejstva.
Sadrži i antiinflamatorne osobine i dokumentovano je njegodo dejstvo kod zapaljinskih procesa, a osim toga, povoljno deluje kod mučnine i kod morskih bolesti. Preporučuje se trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom zbog sedativnog dejstva.

Svež i sušen đumbir

Važno je još znati da su svež đumbir i sušen đumbir potpuno različiti po svojim svojstvima, kao da se radi o dve različite biljke. U kineskoj medicini sušen đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren kao Shen-Jiang. Svež koren se koristi za pojačano znojenje (podstiče kretanje ustajale energije ) i izbacivanje toksina iz organizma pa je odličan za detoksikaciju organizma i jačanje imuno sistema. Sušen koren koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj. Inače, i sušen i svež đumbir je oficijalna biljka kineske farmakopeje, kao ekstrakt i kao tinktura.

Kako ga uzimati?

  • Za jutarnju mučninu: 250mg đumbira 4 puta dnevno ili 500mg 2 puta dnevno
  • Za bolesti vožnje: 1g đumbira 30 minuta do 4 sata pre vožnje
  • Za osteoartritis: 200-250mg ekstrakta 3-4 puta dnevno
  • Za migrenske bolove: 500mg đumbira na početku napada i ponovljeno svaka 4 sata do ukupno 1,5-2g dnevno u toku nekoliko dana
  • Za mučninu i povraćanje izazvano hemoterapijom: 1g đumbira dnevno, po potrebi i više.
  • Čaj od đumbira se priprema tako što se sveži koren đumbira iseče na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litra vode. Kuva se desetak minuta, a zatim se procedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.