Glavni uzrok štucanja je razdražljivost nerva koji kontroliše dijafragmu u kičmenom stubu.

Spazam dijafragme praćen iznenadnim zatvaranjem glasnica (otvor između glasnih žica), čime se privremeno zaustavlja dotok vazduha, naziva se štucanje. Nastaje kao posledica stresa, uzbuđenja, iritacije želuca, trovanja, promene temperature ili iz mnogih drugih razloga.
Nekada može da traje dugo, a ponekad štucanje prestane za par minuta. Najpoznatiji primer najdužeg štucanja je primer američkog farmera koji je štucao neprekidno od 1922. do 1987.godine.

Zaustavljanje štucanja

Za lečenje štucanja dobro je imati više opcija na umu jer je ono otporno na mnoge ingeniozne metode. Treba probati neku od sledećih stvari, u trenutku kada krene štucanje:
1.stojte naglavačke ili
2.progutajte istucani led ili
3.popijte čašu vode ili
4.pojedite malo suvog hleba
5.čaj od đumbira zaslađen medom, ispija se desetak minuta polako ili
6.kašičica meda ili šećera na vrhu jezika ili
7.zadržite dah, začepite nos, zatvorite usta, do prestanka štucanja.

Saveti dr Vejla

Naravno, ako ste u društvu nekog prijatelja, možete da ga zamolite da vas izenada uplaši, čime se povećavaju šanse da se disanje normalizuje.
Poseban metod koji preporučuje dr Vejl je držanje papirne kese preko nosa i usta što povećava nivo ugljendioksida u krvi, smirujući nerve i dijafragmu. Disanje u kesu treba primeniti sve do prestanka štucanja ili dok vam ne bude bolje.