Po ajurvedi, jedno od najvažnijih mesta za postizanje zdravlja i dugovečnosti zauzima pojam agni (vatra).
To je unutarnja vatra koja je povezana sa metabolizmom, varenjem i probavom, koja pokreće sve biološke procese u organizmu i transformiše supstance iz jednog oblika u drugi.
Agni predstavljaju različite vrste enzima koji se nalaze u probavnom traktu, jetri i tkivnim elementima, koji hranu koju unosimo u organizam u jednom obliku, transformišu u oblik koji naše telo može iskoristiti.
Zašto disbalans
Različiti uzroci mogu dovesti do disbalansa ove vatre u nama: nepravilno kombinovanje hrane, korišćenje antibiotika, preterano konzumiranje ljute i masne hrane, mlečnih proizvoda, pušenje i konzumiranje alkohola, neredovni obroci i loš san, stres, anksioznost, trudnoća, predmenstrualni period i menopauza.
Kako do balansa
Na balans probavne vatre u nama deluju i naše doše ( psihofiziološke energije koje kontrolišu telesne funkcije, ima ih tri: Vata, Pitta i Kapha). Svaka od doša je kombinacija dva elementa: Vata – metal i vazduh, Pitta – vatra i voda, Kapha – voda i zemlja. Njihove osnovne funkcije su:
Vata – odgovorna za sve vrste pokreta, disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane, rad nervnog sistema. Višak Vata doše stvara slabu, neredovnu probavu i stvara gasove.
Pitta – odgovorna je za probavu, krv, imunitet i vitalnost, hormonalne procese, telesnu temperaturu, inteligenciju. Višak Pitta doše utiče na prebrzo sagorevanje hrane, javljaju se goruće senzacije, pojačana žeđ, pojalana želudačna kiselina.
Kapha – koordinara anabolizam, odgovorna je za zdravlje, rast i održavanje organizma. Višak Kapha doše stvara slabu probavu, osoba se oseća slabo, tromo, bespomoćno i bezvoljno, teško je u želucu, pati od opstipacije.
Preporuke za ravnotežu
Povratiti i održati ravnotežu probavne vatre u organizmu važno je. Slede neke od preporuka kako to postići:
– spavajte redovno;
– jedite umereno, sažvaćite svaki zalogaj, jedite više manjih obroka dnevno;
– pre obroka se umirite, meditirajte ili se u srcu zahvalite za hranu;
– jedite polako, u mirnoj atmosferi, nemojte čitati novine i gledati tv u toku jela;
– nakon jela sedite u miru desetak minuta, a onda nastavite sa aktivnostima;
– nemojte piti za vreme obroka, tečnost uzimajte sat vremena pre i sat vremena posle obroka;
– voće jedite pola sata pre obroka ili između obroka;
– posle 18.sati nemojte jesti čvrstu hranu;
– kombinujte pravilno hranu, koristite hranu koja poboljšava probavu;
– hranite se prema vašem telsnom tipu;
– redovno postite.
Bez pravilnog funkcionisanja agnija ne možete biti zdravi.
Dobra vitalnost, imunitete, izgled, telesna temperatura i snaga odraz su snažne probavne vatre u vama.