Kakao zrna u čokoladi predstavljaju veliko izvorište zdravlja. Kakao sadrži supstance — teobromin i flavonoid, koje su korisne za naš organizam. Međutim, pre nego što odete i prepustite se omiljenoj čokoladici, obratite pažnju na sledeće. Kako bi čokolada bila što privlačnija, mnogi proizvođači dodaju prerađena biljna ulja, GMO soja lecitin, mleko i šećer, što je daleko od korisnog za organizam. Ako želite da uberete prave plodove čokolade, trebalo bi da bude od organskih sastojaka, da sadrži 50% ili više procenata kakaa, bez mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera.

Možda će vas iznenaditi činjenica da sirov kakao sadrži antioksidanse i to 20 puta više od borovnice, i čak 119 puta više od banane!

Sirov (prirodno fermentisan) kakao i obrađena čokolada koja se prodaje na svakom ćošku su dva potpuno različita pojma. Obrađena čokolada je napravljena od prženog kakaa, šećera, mleka, i drugih sastojaka koji se pretvaraju u čvrstu tablu.
Minimalno obrađena sirova čokolada sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su:

  • Magnezijum i drugi važni minerali poput kalcijuma, sumpora, cinka, gvožđa, bakra, kalijuma, mangana.
  • Polifenoli, antioksidant bogate flavonoidima.
  • Vitamini B1 , B2, B3 , B5 , B9 , C , E.

Predstavljamo vam neverovatne zdravstvene koristi čokolade!

Zdravlje srca

Prema švedskoj studiji, žene koje su konzumirale dve porcije tamne čokolade nedeljno imale su manje problema sa srcem. Takođe, za čokoladu je poznato da smanjuje rizik od moždanog udara, krvni pritisak, kao i slučajeve srčanih napada.

Pomaže kod mršavljenja

Tamna čokolada pomaže osobi da se oseti sitom, jer sadrži više magnezijuma koji isključuje apestat (zadužen za unutrašnji apetit). Tako da je to savršena poslastica za one koji žele da smršaju. Ovo je upravo razlog zašto gotovo svaka „dijeta” sadrži organsku čokoladu: od davnina poznat recept za smanjenje apetita. Međutim, samo konzumiranje tamne organske čokolade nije dovoljno. Vežbanje je uvek potrebno.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Čuli ste za to, tako? Konzumiranje organske čokolade može pomoći u borbi protiv dijabetesa. Nezaslađen, bez veštačkih zaslađivača, sirov kakao, odnosno sirova čokolada sadrži hranljive materije (magnezijum, hrom, gvožđe, cink, bakar, zasićena i mononezasićena ketogenska ulja, kao i flavan-3-ol (flavonoid) neophodan za održavanje energije tokom dužeg vremenskog perioda.

Štiti kožu

Zbog antioksidanata koji se nalaze u ulju tamne čokolade, odličan je za zaštitu kože od sunca. Sirov kakao puter (hladno ceđeno ulje čokolade) ima SPF oko 3. Ovo ne može biti dovoljno za zaštitu od sunca, ali opet, ako pomešate sirovi kakao puter sa malo kokosovog ulja i spiruline, to može biti dovoljno!

Smanjuje stres

Verovatno nije potrebno da vam pričamo o ovome, ali naučno je dokazano. Švajcarski naučnici su otkrili da konzumiranje tamne čokolade dva puta nedeljno značajno smanjuje nivo stresa. Čokolada je odličan izvor antidepresiva fenetilaminom (PEA) molekula. Isto tako, čokolada hrani mozak sa endorfin anandamidom i čuva prirodne endorfine u krvi, duže sa svojim inhibitorima preuzimanja anandamida.

Lek za kašalj

Prema nekim izvorima, teobromin, koji se nalazi u crnoj čokoladi, deluje kao prirodni suzbijač kašlja. Teobromin smanjuje aktivnost vagus nerva koji je odgovoran za uporni kašalj. Iz istog razloga, pokazalo se, da je čokolada tri puta efikasnija od lekova za astmu.

Pojačava inteligenciju

Crna čokolada sa visokim nivoom flavanola i teobromina pomaže povećanju protoka krvi u mozgu i smanjuje stres. Ovo omogućava osobi da se bolje fokusira, da bolje rešava probleme, i da bude dosledna u izvršavanju svojih obaveza.

Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Fenetilamin, endorfin (anandamid), i magnezijum u čokoladi, sve su to prirodni sastojci koji poboljšavaju raspoloženje, jer smanjuju stres.

Povećava protok krvi

Razlog zašto je kakao toliko dobar za srce je zbog razređivačkog svojstva krvi i sprečavanja koagulacije. Poboljšava protok krvi.