Da li ste znali da ljuti sos može da pruži mnogo više, od same arome hrane? Ukoliko imate bocu sa ovim začinskim blagodetima u svojoj kuhinji, posedujete bogatsvo domaćih lekova koji su vam na dohvat ruke.

Bol u zglobovima i mišićima

Primarna komponenta u svim ljutim paprikama je kapsaicin — supstanca odgovorna za taj vatreni udarac. Verovatno zbog svoje anti-inflamatorne prirode, kapsaicin je povezan sa značajnim koristima kod ublažavanja bolova. Pošto je ljuti sos u osnovi koncentrisana paprika — prepun je kapsaicina.

Kapsaicin može pomoći kod artritisa za ublažavanje bola u zglobovima i mišićima. Studija objavljena 1991. godine od strane istraživača na zapadnom univerzitetu u Ohaju testirala je efekte kapsaicin kreme na osobe sa osteoartritisom. Nakon rezultata, autori studije su napisali:
„Prema globalnim procenama, 80% pacijenata tretitanih sa kapsaicinom, osetili su smanjenje bola nakon dve nedelje lečenja… Zaključeno je da je kapsaicin krema zapravo bezbedan i efikasan tretman kod artritisa.”

Ako vam je potreban lek protiv bolova u zglobovima i mišićima, kombinujte kašičicu kokosovog ulja sa dve ili tri kapi ljutog sosa. Nanesite na bolno mesto. Možete osetiti blago peckanje, što je normalno. Međutim, ako je reakcija jača, potražite pomoć lekara ukoliko vam se pojavi alergija. Nikako nemojte primenjivati ovu mešavinu na ispucalu i oštećenu kožu!

Glavobolje

S obzirom da kapsaicin pomaže u smanjenju inflamacija, može biti efikasan u otklanjanju glavobolja.

Dodajući nekoliko kapi u šolju biljnog čaja, kapsaicin, može ublažiti glavobolju. Vredi pokušati.

Ujed od insekata

Ako imate svrab od ujeda insekta, a pri tome nemate oštećenu ili ispucalu kožu, utrljajte malo ljutog sosa razblaženog u kokosovom ulju na mesto gde vas je ujeo insekt. Ovo vam može pomoći da ublažite bol i svrab. Kapsaicin i sirće koje mnogi ljuti sosovi sadrže, odlična je kombinacija za tu svrhu.

Kongestija

Kod prehlade ili alergije, ljuti sos vam može znatno pomoći. Uz iskašljavanje, kapsaicin pomaže u razbijanju šlajma i sluzi, koja blokira sinuse.

Jednostavno začinite vaše obroke ljutim sosom ili dodajte nekoliko kapi u topao čaj. Dodati malo limuna kako bi se obogatili i vitaminom C. Ako kašaljete, dodajte i malo sirovog meda.

Upaljeno grlo

Ako imate posebno bolno grlo, dodajući nekoliko kapi ljutog sosa u šolju tople vode može da pomogne da se olakša bol i upala. Ova tečnost za ispiranje grla vas može peći malo dok to budete radili, ali osećaćete se bolje i grlo će vas manje boleti nakon toga. Opet, ako gori previše, prestanite da ga koristite i obratite se lekaru ako je bol ozbiljan: može biti u pitanju alergija ili nešto ozbiljnije.