Čak i ljudi koji brinu o svom zdravlju možda ne znaju na koji način lak za nokte utiče na njihov organizam. Ali je nedavna američka studija pokazala da su mnogi popularni lakovi za nokte štetniji nego što se to zapravo čini.

Šta istraživanja pokazuju?

Istraživači su nedavno testirali tragove hemijskih toksina kod 24 žene koje su učestvovale u ovoj studiji. Oni su pronašli tragove toksina u organima svake žene. Šta je bio izvor tih hemikalija? Lak za nokte. Rezultati su pokazali da je 100% žena imalo tragove trifenil fosfata, samo 10 sati nakon nanošenja laka za nokte. Ova vrsta zaključnog rezultata je zapanjujuća, ali je takođe i alarmantna.

U naknadnoj studiji, isti istraživači su testirali deset različitih lakova za nokte na trifenil fosfat i otkrili hemikaliju u 8 lakova. Dva laka nisu otkrila ovu hemikaliju na njihovoj etiketi proizvoda. To bi moglo da znači da je do 20% lakova za nokte koji se prodaju sadrže opasnu supstancu koja nije navedena kao sastojak.

Šta je zapravo trifenil fosfat?

Jedna od najvećih briga u vezi trifenil fosfata (ili TPHP) je da se zna da izaziva poremećaj ljudskog endokrinog sistema, koji kontroliše sve naše hormone. Glavni istraživač, dr Heather Stapleton izrazila je svoju zabrinutost, rekavši, „Postoji sve više dokaza koji sugerišu da TPHP može da utiče na hormon za regulaciju, metabolizam, reprodukciju i razvoj.”

Ovo je posebno štetno za mlade devojke koje često koriste lak, jer je zdrav hormonalni razvoj veoma bitan deo njihovog razvoja. Ipak, TPHP predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik svih onih koji su mu izloženi. Takođe je poznat po tome što je:

  • Neurotoksin (razvojni efekti)
  • Endokrini toksin
  • Reproduktivni toksin
  • Nadraživač kože i alergen

Ostale opasnosti po zdravlje

Formaldehid. Formaldehid je poznata kancerogena supstanca koja se rastvara u vodi i vazduhu (znate onaj jak miris laka za nokte?). Izloženost ovoj hemikaliji takođe može proizvesti simptome kao što su grebanje grla, astma, i teškoće u disanju. Oni sa hroničnim bolestima su posebno podložni trovanju formaldehidom.

Toluen. Ova hemikalija je poznata po tome da ometa razvoj kod dece (i neki naučnici su pronašli njegove tragove u majčinom mleku!). Dodatno, može biti iritirajuće za kožu nakon njegovom izlaganju.

Dibutil ftalat. Neki brendovi laka za nokte mogu zameniti ovaj ftalat za TPHP, ali to nije bolje za vaše zdravlje. U stvari, to predstavlja slične zdravstvene rizike kao što su hormonalni poremećaji i toksini reproduktivnog sistema.

Vaš manikir i pedikir bi trebalo da bude zabava za vas, a ne pretnja po zdravlje, ili zdravlje vaše dece. Raspitajte se za alternative koje nisu štetne po vaše zdravlje.