Bilo da ste vegetarijanac, osetljivi na laktozu ili vam se jednostavno ne sviđa ukus kravljeg mleka, bademovo mleko je odlična alternativa.

Dok bademovo mleko postaje sve popularnije, važno je napomenuti da ne sadrži toliko proteina i kalcijuma kako bi moglo biti potpuna zamena, te proverite da li ste dobili dovoljne količine putem drugih namirnica. Jedna šolja bademovog mleka sadrži samo jedan gram proteina u odnosu na kravlje mleko koje sadrži 8 grama, i 2 miligrama kalcijuma u odnosu na 300 miligrama kravljeg mleka.

Kao i sa svime što kupujete, obavezno proverite etikete i kupite bademovo mleko koje sadrži najmanju količinu konzervansa i drugih aditiva.

Prednosti bademovog mleka:

Pomaže u procesu regulisanja telesne težine

Jedna šolja bademovog mleka sadrži samo 60 kalorija, za razliku od 146 kalorija punomasnog kravljeg mleka iste količine. To čini veoma dobru zamenu koja će vam pomoći u održavanju željene telesne težine.

Pozitivan uticaj na srce

Ne sadrži holesterol ili zasićene masti, za razliku od zdravih masti (kao što su omega masne kiseline), koje pomažu u sprečavanju visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Čuva vaše kosti jakim

Iako ne sadrži toliko kalcijuma kao kravlje mleko, bademovo mleko nudi 30 odsto preporučene dnevne količine, kao i 25 odsto preporučene količine vitamina D, smanjuje rizik od artritisa i osteoporoze i doprinosi poboljšanju funkcije imunog sistema. Ove dve hranljive materije su značajne za naše zdravlje i normalno funkcionisanje naših kostiju.

Održava vašu kožu sjajnom

Bademovo mleko sadrži 50 odsto preporučene dnevne količine vitamina E i ima antioksidantna svojstva od suštinskog značaja za zdravlje vaše kože, štiteći je od sunca.

Jedva da utiče na nivo šećera u krvi.

Bademovo mleko (bez aditiva) ima nizak nivo ugljenih hidrata, što znači da neće značajno povećati nivo šećera u krvi, te je time smanjen rizik od dijabetesa. Zbog svog niskog glikemijskog indeksa, vaše telo će koristiti ugljene hidrate kao energiju tako da se šećer neće pretvoriti u masti.

Doprinosi mišićnoj snazi i isceljenju.

Iako bademovo mleko sadrži samo 1 gram proteina po obroku, sadrži dosta vitamina B, kao što su gvožđe i riboflavin, što je važno za rast mišića i isceljenje.

Ubrzava metabolizam i utiče na varenje

Bademovo mleko sadrži određenu količinu vlakana, koja poboljšavaju varenje.

Ne sadrži laktozu.

Osobe koje nisu tolerantne na laktozu imaju problema sa razgradnjom šećera iz kravljeg mleka. Ovo čini bademovo mleko pogodnim substitutom bez laktoze.

Ukusnije je od kravljeg mleka

Bademovo mleko je potpuno drugog ukusa u odnosu na kravlje mleko. Ono ima svoj jedinstveni ukus. Plus, može se primeniti kao dodatak umesto kravljeg mleka u gotovo svim receptima koji ga zahtevaju. Nećete imati isti ukus, ali ćete dobiti istu konzistenciju.

Ne zahteva hlađenje.

Znajući da bademovo mleko ne morate da držite u frižideru, možete ga slobodno nositi sa sobom na posao, ili pri nekom putovanju.

Lako se pravi

Bademovo mleko je pogodna alternativa jer ga možete sami lako napraviti kod kuće. Pravi se od fino izmlevenih badema stavljenih u blender sa vodom, koji se zatim filtriraraju kroz cediljku kako bi se odvojili od tečnosti. Pulpa koja ostaje ne cediljki se može takođe iskoristiti za kolače ,kao bademovo brašno i slično, tako da ni nju nikako ne trebate bacati.