Živimo u vremenu povećanih zagađenja koja su sve uočljivija i na koja ne možemo, uvek, uticati. Ono što možemo, u svom mikrokosmosu, jeste održavanje kućne i lične higijene na jedan ekološki i efikasniji način, uz pomoć „čarobne lepotice“ koja se zove soda bikarbona ( ili natrijum hidrogenkarbonat NaHCO3). Nalazi se u zalihama skoro svake kuće i ima stotinu namena, a mi ćemo opisati samo neka od njih.

Čišćenje keramike (lavabo, kada, tuš kabina, WC šolja) i inoxa (frižider i šporet spolja i iznutra, sudopera, unutrašnjost mašine za sudove i rerne): posuti po bilo kojoj površini, osim plastične, malo sode bikarbone i sve poprskati alkoholnim sirćetom iz flaše sa nastavkom za sprej. Ostaviti da deluje 60 ili više minuta i , zatim, isprati toplom vodom.

Skidanje kamenca:

posuti, opet, sodu bikarbonu po željenoj površini ( slavine od inoxa, rerne, mašine za sudove, WC šolje), natopiti parčiće vate alkoholnim sirćetom i obložiti. Ostaviti da deluje 30 minuta do i po celu noć na primer, u zavisnosti od količine kamenca. Koristiti rukavice kao zaštitu za ruke. Potom skinuti vatu, po potrebi trljati i isprati vodom.

Čišćenje pločica:

možete kombinovati sodu bikarbonu i alkoholno sirće kao kod čišćenja keramike ili rastvoriti 2 kašike sode bikarbone u 5 dl vode i tom smesom čistiti i zatim isprati čistom vodom.
Otpušavanje lavaboa, odvoda u kadi, WC šolja: možete sipati 2 kašike sode bikarbone direktno u odvod i odmah zatim 2dl alkoholnog sirćeta (rekacija je burna). Posle 30 minuta isprati (kada, lavabo,) direktno, postavljanjem na vrh odvoda ili jednostavno, pustiti par puta vodu (WC šolja).

Čišćenje prozora, ogledala:

pomešati 4 dl alkoholnog sirćeta i 1 dl vode u posudi sa nastavkom za sprej i prskati a zatim obrisati kao i obično krpom.

Mirisi u frižideru:

sipajte sodu bikarbonu i posudu sa vodom i stavite u frižider neka malo odstoji. Soda bikarbona otkloniće sve neprijatne mirise.

Čišćenje tepiha:

koristi se za suvo čišćenje tepiha jer izvlači sve mirise iz njih.

A tu je i njena primena u ličnoj higijeni:
– Dopuna dezodorantnom sredstvu ili samostalno (zavisi od količine znojenja i sezone): pomešati ili ne sa običnim talkom i koristiti direktno na koži;
– Sredstvo za intimnu higijenu žena (zbog hemijskog sastava održava stabilnu Ph vrednost kože): u posudu ili flašicu sa piskom sipati kašičicu sode bikarbone i dodati 2dl prokuvane ili tople vode i koristiti za intimnu negu.

Ne zaboravite, Arapkinje koriste ovaj čarobni prah već vekovima a poznate su po izvanrednoj higijeni!