Nezaobilazni deo jutarnjih i večernjih obroka u okviru Čigotinog® programa za mršavljenje, jeste jedinstveni „Čigota hleb”, izrađen po jedinstvenoj recepturi i u skladu sa najvišim standardima nutricionista. „Čigota hleb” je dobar izvor niza vitamina i minerala, kao i antioksidanata, pre svega uslovljenih ručnim načinom obrade najkvalitetnijih vrsta brašna, i to: integralnog pšeničnog brašna, ražanog brašna, ječmenog brašna i heljdinog brašna.

Integralno pšenično brašno ima niz prednosti u odnosu na belo brašno, zbog načina obrade pšenice. Jedna od osnovnih razlika, vrlo bitna za zdravlje čoveka, je sadržaj vlakana, gde integralno brašno ima prednost. Vlakna mogu sniziti holesterol u krvi, daju duži osećaj sitosti, sprečavaju zatvor, mogu pomoći da izgubite kilograme. Integralno brašno reguliše i nivo šečera u krvi, zato što ima manji glikemijski indeks. Takođe, ima više vitamina: B1, B3 i B5, folnu kiselinu i riboflavin.

Ražano brašno ima manje glutena u odnosu na pšenično, a više aminokiseline i lizina. Integralno ražano brašno je bogato vlaknima koja stvaraju osećaj sitosti, pomažu u prevenciji kamena u žuči, održavaju nivo šećera kod dijabetičara u normali, ubrzavaju odstranjivanje toksina iz debelog creva. Raž je bogata magnezijumom. Upotreba ražanog brašna se preporučuje ženama u menopauzi, jer sadrži lignane, koji deluju kao fitoestrogeni.

Ječmeno brašno snižava holesterol, smanjuje rizik od hemoroida i raka debelog creva. Bogato je selenom, fosforom, bakrom i mangnanom. Dobar je izvor miacina koji štiti kardio-vaskularni sistem i smanjuje nivo lipo proteina.

Heljdino brašno pozitivno utiče na zdravlje ljudi, jer ima niz minerala, vitamina, vlakana, antioksidanasa u svom sastavu. Nema glutena, za razliku od pšenice, raži i ječma. Poboljšava varenje hrane, čisti creva, podstiče mršavljenje, snižava holesterol u krvi. Sadrži antioksidanse koji imaju anti-inflamantorno dejstvo, pa sprečavaju stvaranje tromba. Snižava visok krvni pritisak.
Heljdino brašno pozitivno utiče na zdravlje ljudi, jer ima niz minerala, vitamina, vlakana, antioksidanasa u svom sastavu. Nema glutena, za razliku od pšenice, raži i ječma. Poboljšava varenje hrane, čisti creva, podstiče mršavljenje, snižava holesterol u krvi. Sadrži antioksidanse koji imaju anti-inflamantorno dejstvo, pa sprečavaju stvaranje tromba. Snižava visok krvni pritisak.

Svakodnevnim konzumiranjem „Čigota hleba” na prirodan način unose se svi pomenuti vitamini, minerali i antioksidansi koji se tako najbolje i iskoriste, te se organizmu pomaže da ojača imunološki sistem i smanji rizik od oboljenja. Originalna receptura i višedecenijsko iskustvo u tretiranju bolesti metabolizma jesu dokazani parametri kvaliteta primenjeni u spravljanju jedinstvenog „Čigota hleba.”