Sopstveno srce nikada nećete videti, nikada ga nećete držati na dlanu, ali ga stalno osećate i ono je vaš život — Alternativa.rs.

Kada se govori o bolestima srca uvek se misli da su muškarci najugroženiji dok se smatra da su žene pošteđene takvih nevolja, bar u periodu menstrualnog ciklusa jer su zaštićene hormonima, pre svega estrogenom. Da li je baš tako? Pre svega, praksa pokazuje da se žene teško odlučuju za odlazak kod lekara. Preokupirane porodicom, kućom, decom, svoje zdravlje stavljaju na poslednje mesto. Osim toga, u odnosu na muškarce, imaju specifične, strogo ženske periode života, kao što su trudnoća, generativno doba i menopauza. Ženski seksualni hormoni štite žene od bolesti srca, ali one bi trebalo da znaju da se rizik od koronarnih bolesti povećava u menopauzi. Žensko srce pokazuje svoje granice i ranjivost pa je, ako oboli a ne leči se, ugroženije nego kod muškarca.

Šest tipova žena

Posmatrajući i lečeći žene u svojoj dugogodišnjoj praksi, prof. dr. sc. med, internista-kardiolog, Vjekoslav Orozović, u svojoj knjizi Njeno srce, izdvojio je šest najčešćih tipova ponašanja žena koji karakterišu njihove ličnosti. Klasifikacija, možda, ne zadovoljava naučne kriterijume, ali je nju stvorio život i naša svakodnevica… vaspitanje, kultura, običaji, shvatanja i uticaji sredine, kao i naš specifičan mentalitet.

1. Nezadovoljna žena

Na prvi pogled izgleda besprekorno, ima sjajnu karijeru, nema materijalnih problema, uvek izgleda kao da je tog časa izašla iz butika i salona za ulepšavanje. Uglavnom je ozbiljna, pedantna, sa svima je na Vi i na distanci. Iza ove uglađene spoljašnjosti i učtivosti krije se veliko nezadovoljstvo, ledena hladnoća i odbojnost.
Sanja je bila koleginica, lekar, veoma uspešna u svojoj karijeri, ali ni malo omiljena u kolektivu. Bila je udata za tipičnog „ženskaroša“ koji je jurio druge žene u toku njihovog dvadesetogodišnjeg braka. Smatrala je da je savršena i besprekorna osoba i da su za sve uvek krivi drugi. Godinama je nosila taj bes u sebi. Svoje nezadovoljstvo je ispoljavala tako što je bila sa svima u „zategnutim“ odnosima, tvrdeći kako su svi ostali lenji, površni i neznalice, neprestano se trudeći da izazove konfliktnu situaciju. Nikada je nisu interesovale činjenice, argumenti, dobronamerni saveti, uvek je tvrdoglavo terala po svome. Cena je bila visoka – neregulisani i tvrdokorni visoki pritisak koji je bilo teško kontrolisati.

2. Besprekorna žena

Želi da bude voljena i obožavana, dopadne svima, a za uzvrat na sebe natovari deset puta više obaveza nego što može da nosi. Pošto je svoj život posvetile drugima, a vremenom popušta njena granica izdržljivosti, postaje besna prvo na sebe a kasnije i na sve ostale u životu, pa se pretvara u nezadovoljnu i mrzovoljnu osobu.
Jelena je imala vrhunski frizerski i kozmetički salon u kome je radila danonoćno. Usput je imala ogromnu kuću, porodicu, mnogobrojnu familiju i sve je to nosila na plećima. Kao da joj to nije bilo dosta, radila je dopunski i kao predavač u stručnoj školi, takmičila se na međunarodnim revijama, napisala i dva udžbenika iz svoje struke… stalno je imala potrebu da se dokazuje i da bude uvek najbolja ili u samom vrhu. Niko je nikada nije video neraspoloženu, umornu i zabrinutu. Držala je sve u sebi i samo je bilo važno da fascinira okolinu. Nažalost, zbog takvog načina života, imala je recidive plućne tromboembolije i jedva je preživela. Najgore je prošlo, ali je ostala hipertenzija koju sada leči i drži pod kontrolom.

3. Povučena žena

Tiha, mirna, skoro neprimetna, uvek u podređenom položaju i kod kuće i na poslu, ona je ta koja podnosi sve nedaće i nepravde, koja „usta ima, jezik nema“. Savesno, sa puno truda i odgovornosti obavlja najnezahvalnije poslove, a nikada ne dobija nagrade ni pohvale. Na nju su svi navikli da se oslone kada su obaveze u pitanju, a ona to prihvata bez otpora.
Milica je imala 45 godina i bila žena majstora koji je imao privatni servis za opravku automobila. Stalno je ugađala mužu, skakala je na svaki njegov mig, vodila brigu o troje dece i čitavom domaćinstvu, a on se prema njoj ponašao kao prema robinji. Primljena je jednog dana u bolnicu – imala je već ožiljak od prebolelog infarkta i jasne simptome koronarne bolesti. Morala je da dobije trostruki bajpas, ali se uspešno oporavila. Godinu dana kasnije, bila je to sasvim druga žena, energična, puna života. U međuvremenu se razvela i počela da živi sa sinom i snajom, zaposlila se u privatnoj firmi kod svojih prijatelja, potpuno spremna da „spasi i jedan dan svog života, nego ni jedan.“

4. Dušebrižnica

Vodi računa o svojoj porodici, prijateljima, rođacima, komšijama, o svim mogućim stvarima, velikim i malim, a zaboravlja ono najvažnije, a to je briga o sebi. Mada izgleda da je jako motivisana da brine o drugima i da je zabrinuta za tuđe zdravlje, njena prava motivacija je sopstveni strah od bolesti.
Ivanka je dolazila u bolnicu da obiđe muža čije je stanje bilo teško posle ponovnog infarkta miokarda. Osoblje bolnice imalo je muke da je oko deset uveče pošalje kući. Bila je najsrećnija kada se oporavio i bio otpušten kući. Posle mesec dana muž je došao sa ćerkom na kontrolu u ambulantu. Vidno utučen, kroz suze je ispričao da mu je žena iznenada umrla, u snu, 10 dana posle otpuštanja iz bolnice. Analizirajući tegobe na koje se ona povremeno i nevoljno žalila, shvatili su da su to bili simptomi tipični za anginu pektoris. Posle smrti, u džepu njenog džempera, pronašli su praznu bočicu nitroglicerina koji je svesno krijući, uzimala od muža. Nikada nije htela da ide kod lekara.

5. Preopterećena žena

Ma gde bila i šta god radila, uvek ima osećaj da je nešto propustila i da treba još da uradi. Na poslu brine o kući, a u kući misli o poslu. Pod stalnom je presijom da li će stići da obavi sve što je planirala. Najčešće radi dva ili više posla istovremeno zbog teške materijalne situacije, ili brine o ostarelim roditeljima, a bavi se i vaspitanjem dece i celokupnom domaćinstvom. Zbog konstantnog stresa, ima povišen pritisak, masnoću u krvi, gojazna je i prevremeno ulazi u menopauzu, a ima problema i sa kardiovaskularnim sistemom.
Istraživanje koje se bavilo, upravo, prezaposlenim ženama, pokazalo je da muškarci i žene različito doživljavaju kraj svog radnog vremena i imaju različit fiziološki odgovor na radne obaveze. Muškarac posle posla kreće kući sa olakšanjem, oseća „relaksaciju“ (opuštanje), krvni pritisak mu pada. Žena, naprotiv, ostaje i dalje u punom tonusu, uključena u punu aktivnost i održava povišen pritisak. Njihov prekidač za rad gasi se kasno, tek kada završi sve kućne poslove i svi članovi porodice odu na spavanje.

6. Usamljena žena

Sklona je različitim bolestima. Tipičan primer su udovice koje često imaju problema sa srcem i umiru mlađe nego one koji imaju bračnog druga. U stvarnosti, više žena doživi da žive same od muškaraca. Mnoge od njih se ponovo udaju i budu zadovoljnije u novom braku. Po pravilu, to zaista štiti njihovo srce i zdravlje i usamljene žene treba da nauče kako da iz sebe izbace tu veliku tugu i započnu nov život.
Nikola je bio cenjen i poznat lekar koji je iznenada ostao udovac. Imao je puno prijatelja i družio se sa njima, ali je bio jako usamljen i nesrećan. Polako je stario i kopnio. Onda se odjednom sve promenilo, zavoleo je Milenu. Posle šest meseci niko u njemu nije mogao da prepozna onog starog i oronulog muškarca – izgledao je sjajno. Jednog vikenda je putovao autobusom u posetu ćerki i na povratku kući sreo Milenu, kratku ljubav iz studentskih dana, koja je, takođe, išla u posetu ćerki. Sada je i ona bila udovica, tužna i usamljena. Ubrzo su se venčali i oboje su sada vrlo srećni i puni života. Reklo bi se „život piše romane“, jedine prave i istinite.

Prof. dr sc. med. Vjekoslav Orozović /Njeno srce/:Srce je neprekidno izloženo različitim fizičkim i psihičkim izazovima, prilagođava se tome i izdržva sve to, ali čak i tako čudesan i savršen organ ima svoje granice. Kad stavite dlan u predelu srca, osetićete njegove otkucaje, oko 60 – 70 u minuti ili oko 100 000 otkucaja u toku 24 časa dnevno. Ako pomnožimo sve sa brojem dana u godini i sa prosečnim životom od 70 godina, dobijemo oko dve i po milijarde otkucaja! Za razliku od drugih mišića ono se nikada ne odmara. Pomislite ponekad i na njega!