Stalno nam govore iznova i iznova da moramo da unosimo kalcijum kako bi imali zdrave i jake kosti. Mnogi od nas su pili čašu mleka uz večeru kao deca, a verovatno unosili kalcijum kao dodatak ishrani. SAD su jedan od najvećih potrošača mlečnih proizvoda po glavi stanovnika u svetu, a kalcijum je jedan od najprodavanijih suplemenata u zemlji.

Zato je iznenađenje to da je broj slučajeva osteoporoze u Americi zapravo među najvišim u svetu, uprkos potrošnji mlečnih proizvoda i kalcijuma koji bi trebao da navodno garantuje zdravlje kostiju. To znači da postoji greška u strategiji koju koristimo za sprečavanje osteoporoze. Kod jedne u četiri žene u americi, starosti od 65 ili starije, dijagnozom je utvrđeno da su izgubile najmanje 50 odsto svoje koštane mase, što znači da nam je potreban bolji način za očuvavanje zdravlja kostiju.

Ovde se otkriva uloga ljuske od jajeta. Hajde da istražimo značaj dovoljno kalcijuma u organizmu, i zašto bi ljuske od jajeta mogle biti idealan izvor kalcijuma.

I ne, ne očekujemo da počnete jesti „hrskavu“ kajganu! Čitajte dalje da biste saznali kako da integrišete ovu hranljivu bombu u vašoj ishrani, a ne samo da je bacate u smeće.

Kako funkcioniše kalcijum u organizmu

Dok je većina našeg kalcijuma u našim kostima i zubima, on je takođe važan za kontrakciju mišića, nervno zdravlje, aktivnost enzima, hormona za signalizaciju, održavanje srca i cirkulacije, i formiranje ćelija. Gotovo svaka ćelija i mehanizam u ljudskom telu koristi kalcijum na neki način.

Postoji određena količina kalcijuma koja se nalazi u krvi u svakom trenutku. Naše kosti su izgrađene od kalcijuma (i ostalog), ali su u stanju da sačuvaju ekstra kalcijum u slučaju da je kalcijum u krvi previše nizak.

Problemi ako nedostaje kalcijuma

Telo izvlači kalcijum iz kostiju i zuba kada je nivo kalcijuma u krvi nedovoljno visok za sve važne aktivnosti za koje je potreban kalcijum. „Ovo curenje“ kalcijuma iz kostiju se može desiti čak i ako ima dosta kalcijuma koji se konzumira u ishrani ili preko dodataka – ako se ne troši na način da telo može da koristi ili apsorbuje.

Iako manjak kalcijuma može izazvati probleme kao što su povećan rizik od preloma, ukočenosti i nepravilnog srčanog ritma, premalo kalcijuma može da dovede i do zdravstvenih problema.

Ovo je posebno tačno kada kofaktori kalcijuma nisu prisutni. Kalcijumu treba dovoljno magnezijuma i vitamina D koji će se koristiti od strane tela. To takođe zahteva vitamin K2, koji deluje kao dispečer za kalcijum, govori mu gde da idem unutar sistema. Ako je previše „slobodnog“ kalcijuma koji pluta okolo bez tih drugih hranljivih materija koje ga regulišu, kalcijum može početi sa formiranjem naslaga, kao što su kamen u bubregu, kamen u žuči, ili kalcifikacija u mekim tkivima.

Trebalo bi voditi računa i konzumirati vitamin D3, zajedno sa kalcijumom, za najbolju apsorpciju. Studije pokazuju ova kombinacija ima najbolji rezultat u povećanju kalcijuma. To je zato što vitamina D pojačava mehanizme za upijanje kalcijuma u crevima.

Problemi izazvani dodacima ishrane sa kalcijumom

Istraživači su otkrili da suplementi kalcijuma funkcionišu drugačije u telu nego kalcijuma unet putem hrane. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju velike količine kalcijuma, naročito iz suplemenata, mogu imati povećan rizik od srčanih oboljenja. To je verovatno zato što je preopterećenje hemijski izolovanog kalcijuma izaziva kalcifikaciju, iliti očvršćavanje arterija i srčanog mišića. Učestalost kamena u bubregu i žučnih kamenaca je takođe povezana sa visokom potrošnjom kalcijuma iz dodataka, ali ne i iz hrane.

Mnogo je bolje da se kalcijum unese putem hrane, kao što su organski mlečni proizvodi (mleko, jogurt i sir), lisnato zeleno povrće (kelj, brokoli ili kupus), ili riba sa jestivim mekim kostima (konzervirano sardine i losos često imaju kosti dovoljno meke da se konzumiraju). Prah ljusaka od jaja je takođe fantastičan izvor kalcijuma.

Zašto je ljuska jajeta je dobar izvor kalcijuma

Prah ljuske jajeta je prirodni izvor kalcijuma, 27 hranljivih elemenata i drugih sastojaka za jačanje kostiju, kao što su stroncijum i fluor. U stvari, sastav ljuske je vrlo sličan sastavu naših zuba i kostiju. Ovi sastojci su vrlo biorazgradivi, što znači da telo može da ih svari i koristi ih efikasno jer su u obliku hrane.

Studije su pokazale niz pozitivnih svojstava praha od ljuske jajeta, kao što je sposobnost da spreči i izleči rahitis (oboljenje deformacije kosti) kod pacova i ljudi. Ispitivanja na životinjama su takođe pokazala pozitivan efekat na gustinu kostiju kod ljudi sa osteoporozom, a povećala se i proizvodnja ćelija hrskavice i zabeležen je njen rast. Slični nalazi su otkriveni u drugoj studiji za smanjenje bola i poboljšanu mobilnost kod ljudi koji pate od osteoporoze.

Iako su studije fokusirane na uslove nastanka bolesti, definitivno možete koristiti ljuske na preventivan način kao i da za sprečavanje bilo kakve vrste probleme sa zubima ili kostima.

Kako dobiti kalcijum od ljusaka jajeta

Prah od ljusaka jajeta je najlakši način za konzumiranje. Evo nekih ideja o tome kako da napravite svoj domaći izvor kalcijuma.

Sastojci:

– 1 karton organskih jaja – možete videti da su organska po tome što je ljuska debela što znači da su kokoške hranjene dobrom hranom i da nisu iscrpljene od previše leganja jaja
– lonac
– mlin za kafu
– mala tegla sa poklopcem

Recept

1. Koristite jaja kao i obično, ljusku sačuvajte u kartonu za vaš dodatak.
2. Kada skupite desetak ljusaka , isperite ih vodom. Uklonite svo belance koje je možda ostalo , ali ne vadite membranu jer ona sadrži neke hranljive sastojke.
3. Sipajte oko 6 šoljica filtrirane vode u lonac i prokuvajte je.
4. Pažljivo stavite ljuske u vodu. To će ubiti sve štetne patogene.
5. Neka se kuvaju 10 minuta, a zatim ih ocedite.
6. Poređajte ljuske u stakleni ili pleh od nerđajućeg čelika i ostavite ih da se osuše preko noći. Ujutru ih stavite ih u rernu na 100 °C, oko 10 minuta, da bi se potpuno osušile.
7. Kada se to završi, stavite nekoliko ljusaka u mlin za kafu i meljite ih sve dok vaše ljuske ne postanu prah.
8. Čuvajte u dobro zatvorenim teglama u ormanu daleko od izvora toplote ili vlage.

Kako koristiti ovaj prah?

Jedna kašičica sadrži oko 800-1000 mg kalcijuma. Dodajte ga u malu količinu vode i popijte uz obrok. Unesite 3/4 kašičice dnevno do jedne cele, i to podelite u tri doze. Ne troši više od jedne kašičice dnevno jer može doći do iritiranja osetljivog digestivnog trakta ili zatvora.

Druge stvari koje možete uraditi sa ljuskama:

– Koristi membranu ljuske je kao potpuno prirodan zavoj.

– Pospite ljuskama vašu baštu i sprečite pojavu štetočina.

– Dajte svom paradajzu kalcijum – Ovo sprečava trulež cveta, što je čest problem kod paradajz koji je izazvan nedostatkom kalcijuma. Jednostavno stavite mrvljenu ljusku u dno rupe kada rasađujete.

– Ovaj prah se može koristiti kao dodatak ishrane kod pasa i kao lek protiv dijareje.

– Takođe, možete dodati prah frapeima, supama ili čorbama, ili napraviti kapsule od njih. Jednostavno kupite prazne želatin ili kapsule od povrća i napunite ih ovim prahom.

– Koristite ga u domaćim pastama za zube.

– Napravite domaću kredu od ovog praha, tople vode, brašna i boje za hranu.

– Natapajte ljuske u vodi, a zatim koristite ovu vodu bogatu mineralima za zalivanje biljaka i cveća.

– Koristi sterilisane i izlomljene ljuske jajeta kao dodatak ishrani ptica.

Postoji toliko fantastičnih načina za korišćenje ljuske jajeta koje su alternativa klasičnom bacanju u đubre.

Nadamo se da ste našli inspiraciju i izvor boljeg zdravlja!