Pošto nije dovoljno što nadziru telefonski pozivi, računari i nadgledaju nas kamerama kuda god da krenemo, nedavno odobren od strane FDA, mikročip u piluli je savršen alat za nadgledanje i praćenje pomoću nas samih.

Da, to je naučna fantastika, kao što je i Džordž Lukasov THX 1138 bio, ali je ubrzo postao stvarnost. Nauka je u službi diktature i državnog nadzora u ovom slučaju.

Naravno, ideja će nam biti prezentovana kao veoma korisna, sa zdravstvene strane. Može se proveravati da li smo uzeli pilule, i da smo uzeli pravu dozu i sve to u realnom vremenu. I mnogi će prihvatiti to bez da vide skrivene motive.

Da li bi se daljinski kontrolisan sistem za praćenje i doziranje mogao iskoristiti da građane drži poslušnima i umrtvljenima u slučaju da je to potrebno? Ili da li se može koristiti za kontrolisanje raspoloženja?

Trag za te tvrdnje se vidi u tome da je razvoj ovih pilula koštao milijarde dolara, što dovodi do toga da vlada želi da kontroliše naše zdravlje.

Želja da se praćenje vrši pomoću mikročipova unutar nas, nije ništa novo. Regina Dugan, bivša DARPA direktorica, koja sada radi u Guglu, je poznata po tome što je želela da progutamo mikročipove. Takođe je pokušavala da progura predlog o elektronskim tetovažama koje mogu da čitaju moždane talase.

Oni koji razvijaju tvrde da će to pomoći ljudima sa mentalnim problemima, kao što su vojnici koji žele da zaborave loša sećanja, ali to se takoše može iskoristiti u razne loše svrhe kao što su kontrola uma.

Ove pilule pretvaraju osobe u biološki sistem za identifikaciju. Omogućavaju im da koriste računare, telefone i otvaraju vrata automobila kao i još mnogo toga i čine ih delom „pametnog sistema“, ali otvaraju nove mogućnosti za praćenje i nadzor, što je direktno kršenje slobode pojedinca.

Činjenica da su organi koji vrše razvoj ove tehnologije, više puta lagali da ne nadziru naše telefonske pozive, a ipak su to radili, kao i još mnogo toga, bi trebalo da je dovoljno ozbiljno upozorenje protiv mikročipova u piluli.

Tehnologija razvoja ovih mikročipova je godinama razvijana. Metapodaci sakupljeni iz nadzora iz prethodnih 15 godina su pomogli da se mapira ljudsko ponašanje, što je pomoglo masovnom nadzoru. Nije iznenađenje što mnoge sile shvataju ovu ideju veoma ozbiljno pošto žele nadzor i špijunažu na globalnom nivou.