Epifiza je endokrina žlezda koja se nalazi u mozgu, za koju se kaže da je sedište duše. Poznata kao treće oko, za ovu malu žlezdu se kaže da je povezana sa višim nivoima svesti, i da je kapija ka dimenzijama koje su izvan ove.

Za ljude koji žele da aktiviraju svoj duhovni potencijal i da oktljučaju moć epifize, mora se početi sa jačanjem njene funkcije uz pomoć detoksifikacije i pravilne ishrane. Istraživanja su pokazala da kod mnogo ljudi, zbog naše ishrane pune pesticida i hemijski-pretrpane hrane, kao što je fluorid u vodi, epifiza, kao i ceo organizam postaju izloženi mnogim toksinima i nano-organizmima, mnogo više nego ikada. Stoga imuni sistem stvara zaštitu u vidu omotača od kalcijuma, što vodi do kalcifikacije epifize i nagomilavanja kalcijum fosfata u raznim delovima ljudskog tela. Kod mnogih ljudi je epifiza potpuno kalcifikovana. To nije dobra stvar kada pokušavamo da pristupimo ezoteričnim mogućnostima epifize kroz jogu, meditaciju, korišćenjem biljnih lekova… Proces detoksifikacije je početak, ako želimo da iskoristimo svoje duhovne sposobnosti maksimalno.

Sledi lista suplemenata, koji će poboljšati rad epifize, pomoći dekalcifikaciju, i olakšati put lične i duhovne kultivacije. Neki od suplemenata imaju slične osobine, pa je na vama da odlučite koju ćete kombinaciju iskoristiti.

Ulje origana i ekstrakt nima

Ulje origana i ekstrakt nima pomažu procesu čišćenja, uklanjajući postojeću kalcifikaciju na epifizi uz dodatak tome što čiste celo telo, naročito endokrini sistem. Nim se koristi na ovaj način već hiljadama godina u Indiji. U zapadnom svetu, ulje origana je postalo holistički lek za jačanje imunog sistema. Na duge staze, oba ova suplementa deluju kao prirodni antibiotik protiv novih slojeva kalcifikacije koju stvaraju nanobakterije.

Sirov kakao

Sirov, organski kakao u svom najčistijem mogućem obliku može pomoći detoksifikaciji epifize usled velikog sadržaja antioksidanasa. Kakao takođe pomaže stimulišući treće oko.

Superhrana bogata hlorofilom

Suplementi kao što su spirulina, hlorela, livadska trava, i plavo-zelena alga su primeri za superhranu bogatu hlorofilom koja nudi iste pozitivne efekte kao i običan zeleniš, ali u većim količinama. Ovi suplementi pomažu dekalcifikaciju usled svojih jakih osobina detoksifikacije.

Sirovo jabukovo sirće

Prirodan detoksifikator, sirovo jabukovo sirće pomaže dekalcifikaciju epifize usled svojih kiselinski svojstava. Jabučna kiselina je organsko jedinjenje koje daje voću kiseo ukus. Kada se uzima kao suplement, pomaže digestivnom traktu i detoksifikaciji tela.

Jod

Mnogi od nas su izloženi natrijum fluoridu usled fluoridizacije vode, i to rezultuje kalcifikaciji epifize. Jod, koji se nalazi u biljkama poput morske trave, efikasno pomaže izbacivanju fluorida putem urina. Nažalost zapadnjački način ishrane nas je ostavio u nedostatku ovog vitalnog minerala, baš kad je potreban našem telu. Da bi se izbegao nedostatak kalcijuma tokom uzimanja suplemenata joda, ishrana koja uključuje mnogo organske hrane poput brokolija, badema, narandži, susama, lanenog semena i mnogih drugih biljaka je preporučljiva. Može se uzeti i organski suplement leciti kao komplement unosu joda.

Bor

Još jedan dobar suplement za uklanjanje fluorida je bor. U prirodi se nalazi u cvekli, koja se može jesti sirova, na pari, kuvana, a i u vidu praška. Nalazi se i u drugoj hrani, kao što su na primer suve šljive.