Zbog mnogo benefita po zdravlje, spirulina se smatra pravom superhranom. Ova moćna povrćka iz mora je zavladala Holivudom kao oluja, sada monge poznate ličnosti tvrde da tajna njihove lepote i zdravlja počiva u spirulini. Victoria Beckham, Miranda Kerr i Rosie Huntington-Whiteley su samo neke od zvezda koje su zadivljene učinkom spiruline, čudom iz mora. Ukoliko spirulina nije deo vašeg života ovaj članak će vam sigurno pokazati da bi trebala biti.

Šta je spirulina?

Spirulina je plavo–zelena alga koja se konzumira vekovima zbog svoje visoke nutritivne vrednosti i benefita po zdravlje. Bogata je vitaminima, mineralima, proteinima, karotenoidima i antioksidantima. I još,sadrži hranjljive sastjke poput kompleksa vitamina B, vitamina E, beta karotena, cinka, bakra, magnezijuma, gvoždja, selenijuma i gama linolne kiseline (esencijalne masne kiseline).
Zbog široke lepeze komponenti, sipurila značanjno poboljšava naše zdravlje. A evo i kako:

Regulacija šećera u krvi

Nekoliko istraživanja na životinjama otkrilo je da spirulina može sniziti nivo šećera u krvi. U nekim slučajevima spirulina je bila efikasija od lekova protiv dijabetesa. Nisu sva ispitivanja vezana za spirulinu vršena na životinjama. Na primer, grupa naučnika sa odeljenja za ishranu na univerzitetu Bardoa u Indiji sprovelo je istraživanje koje je uključilo 25 učesnika sa dijabtesom tipa 2. Učesnici su primali 2 grama spiruline svakog dana 2 meseca.
Rezultat istraživanja je objavljen u Jurnal of Medicinal Food, i pokazao je da su učesnici imali niži nivo glukoze u krvi čak i posle obroka.

Mišićna masa i izdržljivost

Vaš fitnes trener vam je sigurno spomenuo spirulinu ili ste o njoj negde čitali kada ste čitali kako da podignete energiju prilikom vežbanja. Svima nam je poznat osećaj iscrpljenosti nakon treninga umesto da ostanemo energizovani i razdrmani. Ovaj osećaj je često izazvan oksidativnim oštećenjima. Neke namirnice sadrže visok nivo antioksidanta koji pomažu da se nivo ovakvih oštećenja smanji. Kupine, maline i drugo voće i povrće je odlično u ovom slučaju, ali se spirulina može lako dodati dnevnoj rutini. Uticaj spiruline na sportiste je čak i naučno dokazan od strane grupe naučnika sa instituta za ljudske sposobnosti i rehabilitaciju iz Trikale, u Grčkoj. Studija je uključila 9 umereneo utreniranih muškaraca koji su primali 6 grama spiruline dnevno ili placebo za vreme 4 nedelje.
Istraživanje je pokazalo da je spirulina doprinela značajno boljem učinku prilikom treninga. Druga studija, sprovedena na „Guru Nanak Dev“ univerzitetu u Indiji je pokazala povećanu mišićnu masu i izdržljivost kod učesnika.
Sa povećanjem mišićne snage i izdržljivosti možete dostići svoj željeni nivo u treningu i figuru lakše, što je odlična motivacija da odete do teretane i počnete sa vežbanjem.

Efikasna protiv anemije

Postoji dosta tipova anemije, ali najčešća je ona koja uključuje redukciju hemoglobina ili crvenih krvnih zrnaca. Anemija je takođe povezana sa osećajem slabosti i umora. Široko je poznato da spirulina blagotovorno utiče na anemiju što su pokazala i istraživanja grupe naučnika sa odeljenja za reumatologiju i alergije na univerzitetu u Kaliforniji. Studija je uključila 40 starijih građanina koji pate od anemije. Rezultati su pokazali da je suplementacija spirulinom povećala hemoglobin i koncentraciju crvenih krvnih zrnaca i imuni sistem je takođe podignut na viši nivo.

Ublažava simptome alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis je izazvan upalom nazalnih puteva. Ovu alergiju okida polen, dlaka životinja, prašina i drugi faktori iz okruženja. Spirulina je popularana kao tretman kod svih vrsta alergija i naravno ovaj pozitivan efekat je naučno dokumentovan studijom izvršenom na univerzitetu u Turskoj. Studija je uključila 127 ispitanika koji su primali 2 grama spiruline svakodnevno. Rezultat je da je konzumiranje spiruline značajno umanjilo psihičke i fizičke tegobe u poređenju sa placebo efektom. Spirulina je bila efektivvna u ublažavanju svih simptoma alergije uključujući i svrab, kijanje, izbacivanje sekreta i zapušenost nosa.

Snižava krvni pritisak

Sposobnost da snizi krvni pritisak je jedna od najvažnijih benefita spiruline. Visok krvni pritisak je uzročnik mnogih oboljenja uključujući srčani udar, hronična oboljenja bubrega i moždani udar. Konzumiranje spiruline dovodi do snižavanja krvnog pritiska što je dokumentovano studijom sprovedenom na odeljenju interne medicine bolnice na Kritu u Grčkoj. Studija je uključila 52 učesnika (31 muškarca i 20 žena). Rezultati koji su objavljeni pokazali su da je suplementacijom spiruline od 1g dnevno ima moćan efekat na pritisak. Nakon tromesečnog perioda nivo triglicerida, LDL holesetorala i ukupnog holesterola je značajno smanjen. Tako da možemo zaključiti da je spirulina blagotvorna po naše zdravlje.

Na kraju možemo zaključiti posle svih ovih benefita po naše zdravlje, da spirulina zaista zaslužuje titulu superhrane. Nadmo se da ćete ove zadivljujuće informacije uvrstiti i usvojiti spirulinu u svoju ishranu.