Plastika je toliko prisutna u našim životima da se može povezati ili naći u vezi sa svakim proizvodom koji nam padne na pamet. Samo razmislite koliko različitih stvari koje ste danas koristili su plastične ili dolaze u plastičnom pakovanju i sigurni smo da ćete nabrojati bar pet. Nije tajna da imamo veoma čudnu vezu sa plastikom. Neverovatno je upotrebljiva, ali isto toliko i štetna.

U SAD, svake sekunde se iskoristi 1500 plastičnih boca, i svakoj od njih je potrebno oko 100 godina da se razloži. Dok neki ljudi recikliraju plastiku, realna situacija u SAD je da tek 9% plastike dospe do postrojenja za reciklažu, dok ostatak završava na deponijama ili verovatnije, u rekama i okeanima.

Oko 270.000 tona plastičnog otpada pluta na površini okeana, plastične kese i plastična vlakna čine veliku većinu ovog otpada. Svi ovi proizvodi su bazirani na nafti, tako da je procenjeno da se koristi 12 miliona barela godišnje samo za proizvodnju kesa u SAD. Kada se plastika konačno razloži, ispušta gomilu toksičnih hemikalija, uključujući BPA, stiren, dioksin, i sve te hemikalije završavaju u našem vazduhu i vodi, i na kraju, mogu da povrede ili otruju životinje i druga živa bića.

Istrživanja pokazuju da riba koja je izložena vodi koja je kontanimirana sa hemikalijama koje ometaju endokrine hormone, koje se nalaze u najobičnijoj plastici, imaju nizak nivo reprodukcije i povećan broj poremećaja. Riba je najčešće izložena ovim hemikalijama putem unosa mikroplastike, koja nalazi put do njene sredine kroz naše odvode. Ove čestice plastike nastaju od vlakana naše sintetičke odeće, ili maske za piling i paste za zube. Čestice mikroplastike su toliko male da mogu da prođu kroz filtere u postrojenju za preradu otpadne vode i udju u vodotok. Kada riba unese čestice mikroplastike, ona apsorbuje sve toksične komponente koje tada izazivaju reproduktivne probleme. Najstrašnije je saznanje da se ti efekti mogu preneti i na sledeću generaciju. Dugotrajni efekat na ljude još nije poznat, ali prognoza ne izgleda baš najbolje.

Kada se razmotre ekološki i potencijalan rizik za zdravlje koje korišćenje plastike donosi, dobra je ideja da polako izbacite plastiku iz Vašeg života. Ne korišćenje plastike ne znači i nevolje, samo pogledajte ova rešenja:

1. Čuvajte proizvode u peškirima umesto u plastici

Povrće
Plastične posude su glavni krivac za ekološku i zdravstenu zabrinutost kada je korišćenje plastike u pitanju. Dobra vest je je da možete da zamenite plastične posude i kese čistom kuhinjskom krpom ili tkaninom koje će Vaše namirnice sačuvati svežim. Tikvice, krastavci, paškanat, praziluk, šargarepe će trajati duže ako ih umotate u vlažnu krpu i čuvate frižideru. Za listove salate, koristite suvu krpu ili peškir, savijte kao koverat i vežite krajeve zajedno.

2. Napravite sami pastu za zube

Kada pređete na domaću pastu za zube, izbacićete plastiku iz svog života na dva načina: nema plastične tube i nema plastičnih perlica koje se koriste za izbeljivanje. Sve što vam je potrebno su staklena tegla, voda, soda bikarbona, kokosovo ulje i esencijalno ulje nane.

3. Koristite soc za piling

Većina pilinga za lice i kupki sadrže plastične mikroperle. Jedna tuba pilinga sadrži čak do 300.000 mikroperli, koje sve odlaze u odvod i dalje u vodotok, što nije dobro za riblji svet. Prestanite sa korišćenjem kupovnog pilinga i napravite svoj, koristeći soc pomešan sa kokosovim uljem ili avokadom.

4. Zamenite sve hemikalije za cišćenje jednim alternativnim proizvodom

Možete zameniti skoro sve proizvode iz kućne hemije jednim proizvodom a to je belo sirće. Sirće se može koristiti za dezinfekciju kupatila i kuhinjskih proizvoda, za čišćenje ogledala i srebrnine, čak i za odčepljivanje odvoda. Dodajte limun i narandžinu koru za prirodan miris limuna.

5. Koristite staklene teglice kao zamenu za plastične posude u kojima držite začine

Koliko plastičnih posuda sa začinima imate u Vašoj kuhinji? Umesto toga, napravite svoje mešavine začina i čuvajte ih u staklenim teglicama sa posebnim poklopcem.

6. Zamenite plastične osveživače esencijalnim uljima

Esencijalna ulja
Komercijalni osveživači ne samo da dolaze u plastičnim pakovajima, već sadrže i skrivene toksine. Esencijalna ulja će isto tako dobro, ako ne i bolje od veštačkih mirisa, da osveže prostoriju bez ikakve plastike ili toksina. Samo nanesite par kapi esencijalnog ulja na unutrašnjost kartonskog dela rolne toalet papira da biste osvežili kupatilo, ili dodajte par kapi ulja u staklenu posudu sa vodom i osvežite prostoriju.

7. Kuvajte sami, umesto da koristite gotova jela iz konzerve

Pasulj u konzervi se može naći u mnogim kuhinjama. Iako mislite da su konzerve bolje od plastike, većina ima neku vrstu plastične presvlake koja sprečava rđu. Bisfenol A se najčešće koristi. Umesto toga, ostavite pasulj da prenoći u vodi, ubacite ga u parni lonac na 10 minuta i tako ćete dobiti pasulj bez plastike.

8. Nemojte koristiti plastične kese

Verovatno ste već izbacili plastične kese pri kupovini u prodavnici i da koristite platnene. Idite korak dalje i koristite platnene torbe i tegle kada kupujete voće ili proizvode u rinfuzu. Plastične kese se koriste i pri pakovanju tih proizvoda, ne zaboravite.

9. Zamenite detrdžent sapunskom biljkom

Sapunska biljka je ekološki čista, ne-toksična alternativa komercijalnom detrdžentu i tečnosti za pranje sudova. Plodovi ove biljke sadrže sapunin, prirodni detrdžent koji ispušta u dodiru sa vodom. Jedno pakovanje je dovoljno za 10 opranih mašina veša. Možete ih koristiti i za pranje sudova u mašini. Kada ih iskoristite, možete ih dodati u kompost. Potražite Eco Nuts, za više informacija.

10. Koristite kokosovo ulje i biljni sapun umesto šampona i regeneratora

Vreme je da se prestane sa korišćenjem komplikovanih rutina sa šamponom i regeneratorom i gomilom plastične ambalaže. Ne samo da ambalaže stvaraju tone plastičnog otpada, komercijalni šamponi i regeneratori sadrže plastične smole, voskove i silikone. Umesto toga, za regeneraciju koristite kokosivo ulje i isperite ga sa biljnim sapunom. Imaćete sjajnu, jaku kosu, bez dodate plastike.