Dok je sveže ceđen sok od pomorandže odličan napitak u dobro balansiranoj ishrani i dijetama, đus iz marketa je jako daleko od toga. Iako je mnogo razloga da zašto ne biste trebali kupovati đus iz marketa jedan razlog trijumfuje nad ostalima jer vam može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Dakle, šta čini komercijali đus tako lošim po vas?

Prvo, hajde da pogledamo kako je napravljen. Isceđene pomorandže i dodata voda? Ne, kada bi to bilo tako jednostavno. Pošto je ceđenje završeno, kiseonik je uklonjen kako bi se sačuvao samo sok. U procesu uklanjanja kiseonika, mnogo prirodnih ukusa se gubi i kasnije zamenjuje veštačkim. Šta je onda dodato u đus umesto vode?

Komercijalni đus je ili pasterizovan ili rekonstruisan. Retko ćete pronaći pravu stvar.

Pošto se iscedi sok iz pomorandži odlaže se u velike tankove. Nakon toga sav kiseonik iz soka se uklanja. Ovo se radi kako bi se produžio rok trajanja soku. Pošto se ukloni kiseonik dodaju se veštačke arome koje sadrže mirise, ukuse… vrlo često istih proizvođača koji proizvode parfeme.

Vitamin C

Proces proizvodnje komercijalnog đusa ne samo da uklanja proridne ukuse i sastojke već uključuje i pasterizaciju, veštačke arome, konzervanse kako bi sok ostao svež na policama. Međutim ništa od ovoga nije toliko strašno po vaše zdravlje kao informacija koja sledi. Većina ljudi kupuje sok od pomorandže jer je bogat vitaminom C. Ali reći da je prirodan je laž! Vitamin C ne dolazi iz pomorandži koje su isceđene.

Preterano konzumiranje ovog lažnog vitamina C može imati razne posledice, može uništiti antikosidante iz vaših enzima, nagomilivanje plaka na arterijama, kamen u bubregu… može čak i doprineti razvoju genotoksina koji vode ćeliju u ozbiljnije probleme.

Prirodni izvor vitamina C

Dok pomorandže sadrže 93% vaše dnevne preporučene doze vitamina C, drugo voće i povrće premašuje te količine. Na primer ananas, jagode, brokoli, klice i paprika sadrže više od 100% količine koja vam je potrebna svakog dana.

Ovo voće i povrće ima nisku kalorijsku vrednost i bogato je vlaknima, antioksidantima, enzimima. Drugim rečima sadrže kompletne vitamine koji se lako apsorbuju u vaš organizam prirodnim putem. Ukoliko se ipak odlučite za kupovni đus postarajte se da bude organski i bez dodatih sastojaka.