Ako se konstantno osećate umorno i bez energije, gubite kosu, ili imate loše nokte, vi ili vaš doktor sumnjate na anemiju. Uobičajeno rešenje je da uzimate dodatak ishrani u vidu gvožđa — ali da li to zaista pomaže?
Neki holistički medicinski radnici predlažu da jedinstveno rešenje za sve u vidu dodatka gvožđa zapravo može da pogorša stvari. To je zato što je anemija veoma kompleksna i teško razumljivo oboljenje. Čak i medicinska zajednica ima različite i suprotstavljene ideje o tome šta anemija zaista znači.
Iako može biti još mnogo mehanizama i uslova, anemija u stvari znači da molekuli hemoglobina nisu sposobni da isporuče dovoljno kiseonika ćelijama. Kada su ćelije naših tkiva i organa bez dovoljno kiseonika, kako se mi ne bi osećali umorno, iscrpljeno i letargično?
Četiri osnovna uzroka anemije
Niska proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina.
Ako vaše telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, bilo koje od ovih stanja je u pitanju.
Aplastična anemija — poremećaj matičnih ćelija, koje bi trebalo da proizvode sve tipove krvnih zrnaca, uključujući i crvena krvna zrnca.
Anemija povezana sa otkazivanjem bubrega — otkazivanje bubrega dovodi do nedostatka supstance po imenu eritripoetin koji je vitalan pri proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
Nezrela crvena krvna zrnca — ovo je vezano za nedostatke u ishrani, što otežava proizvodnju zrelih krvnih zrnaca. Hranljive materije koje nedostaju mogu biti gvožđe, folata, vitamina B6 ili vitamina B12. Takođe autoimune bolesti mogu biti uzrok.
Mijelodisplastični sindrom (MDS) — poremećaj koji izaziva da proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne bude odgovarajuća, usled pogrešnog funkcionisanja koštane srži.
Anemija usled hronične bolesti — stanje izazvano usled hronične upale u telu, usled neke infekcije ili autoimune bolesti.
Preterano raspadanje crvenih krvnih zrnaca
Anemija može nastati usled raspadanja crvenih krvnih zrnaca iako ne bi trebalo da se to dešava. To stanje se naziva hemolitična anemija, koja može biti uzrokovana anemijom srpastih ćelija ili nedostatkom enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaza. Uglavnom ljudi sa krvnim zrncima koja se prebrzo raspadaju imaju žućkastu ili narandžastu boju kože sličnu onima obolelim od žutice. Još jedna karakteristika ove anemije je visok nivo enzima laktat dehidrogenaze.
Gubitak krvi
Iako gubitak krvi usled povrede može prouzrokovati anemiju, ovaj tip anemije je češće prouzrokovan menstrualnim poremećajima ili unutrašnjim gastrointestinalnim krvarenjem.
Previše tečnosti
Anemija može iti prouzrokovana razređivanjem krvi. Ovo se može dogoditi ako unosite ili zadržavate previše soli ili tečnosti. A može biti i prouzrokovano usled različitih oboljenja ili kao nuspojava određenih lekova.
Anemija usled trudnoće – mit?
Mnogim ženama je rečeno da su postale anemične u toku trudnoće. To je usled prirodnog širenja zapremine krvi u drugom ili trećem tromesečju, fenomen poznat kao hipervolemija. Kako se krv širi da se prilagodi bebi koja raste, koncentracija hemoglobina se smanjuje, što se smatra normalnim i zdravim u trudnoći.
Holisticka analiza i dijagnoza anemije
Nedostatak gvožđa je zapravo veoma redak u razvijenim zemljama, pošto je hrana bogata gvožđem veoma dostupna i konzumira se često.
Dakle, uzimanje dodatka ishrani u vidu gvožđa može biti štetno. Na primer, kod anemije izazvane infekcijom ili upalom, dodavanje gvožđa može imati efekat dolivanja ulja na vatru.
Važno je da se napravi razlika između anemije povezane sa upalom i one koja nastaje usled nedostatka gvožđa. Kod anemije izazvane upalom, nivoi hemoglobina i gvožđa u krvi su niski, ali ferit, oblik u kom se gvožđe skladišti je na visokom nivou. Feriti je znak upale i infekcije. U tom slučaju dodatno gvožđe će pogoršati stanje.
Ako je nedostatak gvožđa u ishrani uzrok, može se potvrditi lako, putem testova od strane osoblja koje se bavi holističkom medicinom. Neki primeri su kompletna analiza krvnih ćelija, test B12 vitamina, i organskih kiselina u urinu.
Ako su ovi testovi uspešni i ako kvalitetni suplementi gvožđa ne pomažu pri izlečenju od anemije, nešto drugo je uzrok.
Loše varenje je još jedan uzrok anemije. Stomačna kiselina je esencijalna pri apsorpciji gvožđa iz hrane. Čak i da je proizvodnja stomačne kiseline na 100% (što je retko u sadašnjoj populaciji), tek 10 procenata gvožđa iz hrane će biti apsorbovano.
Loše varenje može uticati na apsorpciju vitamina B12 koji je važan pri izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Ljudi koji pate od upale creva ili problema sa crevima, lošim balansom crevne flore ili niskim nivoom stomačne kiseline često pate od nedostatka vitamina B12. Jedan od osnovnih načina na koji dobijamo vitamin B12 je kroz proces koji se izvršava pomoću zdravih crevnih bakterija koje žive u našim organima za varenje. Ako uzmemo u obzir uticaj crevne flore i želudačne kiseline, vidi se zašto problemi sa organima za varenje idu ruku pod ruku sa problemima vezanim za nivo gvožđa.
Drugi faktori koji se moraju razmotriti su autoimune bolesti — poremećaji kod kojih imuni sistem napada ćelije svojih tkiva — i parazitske infekcije.
Perniciozna anemija je autoimuna bolest kod koje ćelije creva koje apsorbuju vitamin B12 bivaju napadnute od strane imunog sistema. U slučaju infekcije pantljičarom, pantljičara uzima čak 80 procenata vitamina B12 domaćina.
Prirodna rešenja za anemiju
Prilikom konsultovanja sa holističkim medicinskim stručnjacima u vezi svojih briga, možete pratiti neke uobičajene savete kako da sprečite anemiju.
Smanjite ili skroz prestanite sa unosom hrane koja sprečava upijanje hranljivih sastojaka. Mnoge namirnice u stvari „vezuju“ minerale i hranljive supstance, čineći ih nedostupnim telu. Neki uobičajeni krivci su žitarice i mahunarke, kafa i crni čaj, čokolada, mlečni proizvodi, dodaci ishrani u vidu kalcijuma, i hrana i piće sa visokim nivoom šećera.
Smanjite i unos hrane koja izaziva upale ili autoimune napade. Spomenuli smo u tekstu kako hronične upale i autoimune bolesti doprinose razvoju anemije. To se mora proveriti na ličnom nivou, ali neke problematične namirnice uključuju pšenicu i žitarice, mlečne proizvode, soju , kukuruz i jaja. Krstonosno povrće može biti štetno za neke ljude (ali je izuzetno zdravo za većinu).
Poboljšajte proizvodnju stomačne kiseline i izbalansirajte crevnu floru. Prvi korak je da bezbedno prestanete sa unosom lekova koji izazivaju smanjenu proizvodnju stomačne kiseline i smetaju crevnoj flori. Antacidi i antibiotici su dve očigledne vrste. Stomačna kiselina se može poboljšati pomoću sirovog jabukovog sirćeta. Poboljšanje crevne flore je kritično za apsopciju svih hranljivih materija koje sprečavaju nastanak anemije, uključujući gvožđe, folate i B vitamine. Upotrebom hrane bogate probioticima hranimo dobre crevne bakterije, a konzumiranjem hrane sa bakterijskim kulturama i fermentisanom hranom, povećavamo njihovu populaciju.
Povećajte unos hrane koja je bogata hranljivim materijema, kao što su meso i iznutrice, supe, voće, povrće i orašasti plodovi. Iako žitarice i mahunarke sadrže mnogo minerala, ne preporučuje se njihov unos. Mogu čak blokirati apsorpciju hranljivih materija i izazvati upalu u crevima.
Iako je anemija kompleksna, možemo istražiti što više uzroka i temeljno primeniti holističke metode da je izlečimo.