Plastične posude su jeftine, lake, otporne na oštećenja, i najjednostavniji izbor za čuvanje hrane. Ali da li su bezbedne?

Možda ste čuli za toksin po imenu bisfenol-A ili BPA. Mnogi proizvodi sada nose etiketu „bez BPA“, što bi trebalo da nas ubedi da je proizvod sada bezbedan. Međutim, plastika se proizvodi od petrohemikalija koje zagađuju zemlju. Stručnjaci takođe upozoravaju da uklanjanje BPA hemikalije ne garantuje da je skladištenje hrane u plastici bezbednije.

U ovom članku ćemo predstaviti prednosti i mane svake vrste materijal od kojeg se prave posude za čuvanje hrane. Pročitajte i saznajte naše preporuke!

Plastične posude

Postoje zasigurno opravdani razlozi za brigu kad je plastika u pitanju. Naročito zato što najverovatnije dajemo našim najmlađima razne plastične predmete zato što su meki i otporni.

Plastične posude su najštetnije kada se zagreju ili kada se koriste sa vrelim napitkom ili hranom. Toplota omogućava da BPA bude ispušten čak 55 puta više. Drugi faktori koji takođe mogu da povećaju toksičnost su česta izloženost mašini za pranje sudova, jaki detrdženti, i habanje.

Naše mišljenje je da ne biste trebali da koristite plastične posude, zato što postoje bolje opcije.

Ako već želite da koristite plastiku povremeno, izbegavajte one sa oznakama za reciklažu 3, 6 i 7 i smanjićete nivo najgorih toksina. Sa oznakama 1, 2, 4 i 5 su bezbednije, ali svejedno ne biste trebali da ih izlažete toploti.

Plastika bez BPA

Uklanjanjem BPA dolazi do poboljšanja, ali postoje i drugi toksini u plastici.

Neki od njih su:

  • Ftalati – koriste se da bi plastika bila fleksibilna, uzrokuju probleme u razvoju i hormonalne poremećaje
  • PBDE – uzrokuju reproduktivne probleme
  • Acetaldehid – moguć kancerogen
  • Stiren – toksin koji utiče na nervni sistem
  • PVC – može ispuštati olovo, kadmijum i živu u hranu

Nažalost, mnogi proizvodi sa etiketom „bez BPA“ i dalje ispuštaju BPA kada su testirani u svakodnevnim uslovima korišćenja. Osim toga, BPA je zamenjen sa BPS (bisfenol S) koji je u početku smatran bezbednijim, ali se sada nalazi u urinu čak 81% američkog stanovništva.

I na kraju, studija iz 2011. objavljena u časopisu za zaštitu okoline je pokazala da velika većina od 455 različitih tipova plastike koja se nalazi u prometu ispušta hemikalije koje simuliraju estrogen. Kao što vidite, naša veza sa plastikom nije bezbedna.

Osim posuda, mnoge konzerve u kojima se čuva hrana, imaju plastičnu prevlaku, tako da smanjite konzumiranje konzervirane hrane na minimum ako želite da izbegnete plastiku.

Staklo

Staklo je odličan izbor, pošto se može reciklirati, nije toksično i lako se održava. Ako se brinete zbog bezbednosti, preporučujemo da uzmete posude sa silikonskim omotom.

Ako želite da koristite staklene posude za podgrevanje, postoje posude otporne na promene temperature, napravljene od borosilikatnog stakla (pireks).

Nerđajući čelik

Težina je nekad problem kod stakla, tako da je u tom slučaju nerđajući čelik bolji izbor. Mada, posude od ovog materijala ne smete stavljati u mikrotalasnu.

Najbolji izbor su posude sa štipaljkama sa strane. Naročito obratite pažnju da posude nemaju plastiku na sebi,

Silikon

Kada vam je potrebna fleksibilnost i dobro prijanjanje (nepropusnost), silikon je najbolji izbor.
Možete naći poklopce koji rade na principu vakuuma ili koji su rastegljivi, tako da ih možete koristiti sa staklenim i čeličnim posudama, ali ne i za direktan kontakt sa hranom.

Ipak je silikon veštački polimer i nije skroz nepropusan ali odličan je kao poklopac za druge vrste posuda.

Ako tražite bezbednu supstancu koja se može koristiti za posude za bebe, najbolji izbor je stopostotno čista, prirodna guma.

Voskirani materijali

Videli smo neke proizvode koji su voskirani. Oni su odlični za skladištenje suvih namirnica, kao što su štapići od povrća ili pečeni proizvodi.

Najbolji materijal za posude

Nakon svega što smo saznali, preporučujemo nerđajući čelik kao najbolji izbor. Pri kupovini, obratite pažnju da je poklopac skroz čeličan, bez plastičnih ivica. Lako ih otvaraju deca i otporni su na udarce i ne mogu se slomiti. Bezbedni su za mašinu za sudove i mogu se grejati na ringli štednjaka, ili u rerni.

Sačuvajte vašu hranu i ne dozvolite da bude puna toksina. Uložite u kupovinu kvalitetnih posuda za čuvanje i transport hrane.