Dremanje je za bebe i mališane. Da li je to tačno? Ispostavlja se da osnažujuća dremka od 10 do 30 minuta na dan bi mogla imati benefite za nas. Dopašće vam se da čujete da su Albert Ajnštajn, Tomas Edison i Džon F.Kenedi bili poznati uživaoci popodnevnih dremki.

Evo 10 razloga zbog kojih trebate razmotriti kratak san preko dana!

1. Smanjenje umora: Vaša pažnja će biti bolje posle dremke. Osećaćete se sveže i razbuđeno značajan vremenski period.

2. Povećana produktivnost: Dremka se pokazala kao dobra pomoć ljudima koji treba da obave veći deo posla u popdnevnim satima. Čak i 10-tak minuta zatvorenih očiju znači mnogo.

3. Povećana kreativnost: Neke od najboljih ideja vam mogu doći za vreme ili nakon opuštajuće moćne dremke. Razmislite još jednom o genijalnim umovima koje smo pomenuli na početku!

4. Smanjenje upala: Dremka može pomoći telu da pojača odbranu od upala.

5. Bolje raspoloženje: Probudićete se bolje raspoloženi nakon kratke popodnevne dremke.

6. Bolje performanse: Vreme reakcije se skraćuje, što znači manje grešaka u radu. Smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća, poboljšava zdravlje i sveukupnu sreću.

7. Relaksacija: Vreme kada ste sami i isključite se vam dopušta i da se odmorite.

8. Mršavljenje: Iznenađeni ste? Oni koji se odluče za brzu dremku će teže posegnuti za šećerom, kafeniskim napitcima i drugim poslasticama u toku popodneva. Slatki napitci i grickalice povećavaju nivo šećera u krvi. Kada šećer skoči vi želite još. Oni i dehidriraju organizam što izaziva glavobolje.

9. Bolje pamćenje: Za vreme dremke, hipotalamus u našem mozgu može preneti kratkotrajno pamćenje u dugoročno.

10. Smanjenje stresa: Kao meditacija, dremka vam pomaže da iz uznemirenosti pređete u stanje opuštenosti. Vaša percepcija stresne situacije će se značajno popraviti.

Svim ljudima, kojih je sve više, koji spavaju manje od preporučenih 8 sati, moćne dremke mogu biti pravo rešenje. Ali imajte u vidu par stvari:
– nemojte dremati suviše kasno u toku dana jer je to rizik da nećete moći da zaspite u toku noći.
– nemojte dremati predugo. Dremka ne bi trebala trajati duže od 30minuta ako želite da izbegnete pospanost, i teško razbuđivanje.

Ukoliko vas brine da ne zaspite predugo počnite sa podešavanjem alarma na 15 minuta. Važno je da ne utonete u dubok san. Igrajte se vremenom provedenom u dremanju jer idealna dužina dremke varira od osobe do osobe, pronađite savršeno vreme za sebe.